Robotter laver skærende værktøj
I Gimo, 100 kilometer nord for Stockholm i Sverige, ligger en af verdens største fabrikker til fremstilling af værktøjer, nemlig Sandvik Coromant.
Her har man tidligere på året implementeret en helt ny produktionscelle, der fuldautomatisk kan producere op til 200 forskellige værktøjstyper.
Sandvik Coromants ønsker til maskinen var en kortere produktionstid, og en produktionsplanlægning med færrest mulige lagerudgifter.
For at opnå de fordele, var der behov for at minimere opsætningstiden og fjerne den manuelle værktøjsskifter.
Produktionscellen skal simultant kunne bearbejde varierende emnestørrelser på op til 200 enheder. Det kræver plads.
- Det er svært at finde en værktøjsmaskine med værktøjsskift og et tårn på markedet, siger Joakim Fagerudd, production unit director for værktøj hos Sandvik Coromant.
Valget endte med en Okuma Multus U3000, som netop er designet til simultant og synkroniseret maskinbearbejdning.
- Det er til ingen verdens nytte at have verdens hurtigste maskine, hvis der sker jævnlige nedbrud, så er der i sidste ende ikke nogen tidsbesparelse. Derfor har vi søgt efter maksimum pålidelighed og stabilitet, fortæller Joakim Fagerudd.
Især maskinens nederste tårn reducerer, ifølge Sandvik Coromant, værktøjsskiftet markant.
Produktionscellen blev installeret over en periode på 15 måneder.
Robotten, der står i hjertet af produktionscellen, er leveret af japanske Yaskawa.
Fejlfri kommunikation
For at sikre den nødvendige stabilitet er der brug for en fejlfri kommunikation mellem produktionsplanlægningssystemet, værktøjsmaskinen og robotten, ligesom et eksternt værktøjsmagasin med 40 forskellige værktøjer er integreret i løsningen.
- Vi havde behov for et åbent interface for at kunne skabe det fleksible signalflow, som er nødvendigt, siger Joakim Fagerudd.
Okuma har udviklet et værktøjsstyring-software, som overflødiggør tredjeparts-software og gør det muligt at kommunikere med eksterne magasiner.
Sandvik Coromants globale produktionsplanlægningssystem, der samler data fra 150 produktionsceller rundt om i verden, samler data til robotten, og maskinens NC-program, så produktionscellen ved præcist hvilken spændetang og værktøj, der skal bruges til den enkelte opgave, og at NC-programmet bliver genereret direkte fra 3D-modellen for hver enkelt batch.
Samlet set betyder løsningen, at produktionscellen kan køre fuldautomatisk 24/7, og stort set kun har behov for operatører, hvis der skal integreres en helt ny type værktøj i produktionen.