23948sdkhjf

Robot-guru: Drop frygten for fremtiden - den bliver god

Teknologi vil radikalt ændre vores arbejde, og job vil forsvinde. Men vi skal lægge frygt væk, siger Rob Nail.

- Vi lever i en tilstand af frygt for fremtiden.

Sådan lyder det fra den amerikanske robotingeniør, iværksætter og foredragsholder Rob Nail.

Han var mandag inviteret til Marienborg for at deltage i et møde om fremtidens arbejdsmarked. Et arbejdsmarked, som vil blive voldsomt ændret af ny teknologi og billige robotter.

Selv om Rob Nails budskab grundlæggende er optimistisk, spredte han dog selv en vis frygt blandt de fremmødte repræsentanter for fagforeninger, politiske partier og virksomheder.

Det skete med et oplæg om den teknologi, som med rasende fart ændrer den verden, vi kender.

Blandt andet vil dna-analyser ifølge Rob Nail om få år blive så billige og let tilgængelige, at alle mødedeltagere kunne risikere at få analyseret deres efterladte hår i mødelokalet og dermed ufrivilligt få blotlagt eventuelle arvelige sygdomme.

Selvkørende biler og droner vil ændre hele transportbranchen, og butikker vil blive automatiseret i en grad, så det kan betyde farvel til kassedamerne. I hvert fald hvis teknologien udvikler sig, som Rob Nail tror.

Han mener, der venter et stort arbejde med at ruste arbejdsstyrken til fremtiden. Og et opgør om, hvordan man regulerer den nye teknologi uden at kvæle den.

Men den virkelige udfordring er vores psykologiske tilstand omkring forandringerne, mener Rob Nail, hvis formelle titel er direktør og stifter af tænketanken Singularity University.

- Vi lever med et tankesæt om, at der er knaphed på ressourcer, på uddannelse og job. Og vi skal kæmpe om dem. Men fremtiden bliver ikke som i dag en verden med folk, der har, og folk der ikke har.

- Det bliver en verden af folk, der har, og folk der har super meget, mener Rob Nail.

Han forventer, at den teknologiske udvikling i løbet af 15-20 år vil sikre billig mad, rent vand og adgang til internettet - og dermed gratis uddannelse - til hele verdens befolkning.

Men omvæltningerne bliver store, især på arbejdsmarkedet i Vesten:

- Jeg er bekymret for job. Det er et alvorligt emne. Men man skal huske, at der i 1960'erne var en gruppe af virksomhedsledere, der skrev et brev til USA’s præsident for at gøre opmærksom på, at de dengang nye computere ville koste millioner af kontoransatte jobbet.

- Og ja, der forsvandt mange job, men samtidig bliver der skabt millioner af nye, som man slet ikke forestillede sig dengang. Det er altid sådan, teknologi virker. Og det samme vil ske nu, siger Rob Nail.

Han påpeger dog, at den teknologiske udvikling i dag går hurtigere end i 1960'erne:

- Så vi skal være hurtigere til at identificere fremtidsmulighederne og uddanne og videreuddanne folk til dem. Det er et ansvar, som virksomhederne og regeringerne må påtage sig, siger Rob Nail.

Han har et bud på lastbilchaufførernes fremtid. De må bruge deres gode logistiske evner, tidsstyring og udholdenhed på at arbejde med at styre og vedligeholde de robotsystemer, som skal levere produkterne fremover:

- Ja, nogle job vil forsvinde. Men mange andre muligheder vil opstå. Vores fokus skal være på kontinuerlig læring og omstilling, siger Rob Nail.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078