Jobfest fortsætter i industrien
618. Så mange nye arbejdspladser blev der skabt i industrien i oktober. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Det gør industrien til den branche, hvor der er flest nye ansættelser i oktober, hvor der i alt blev skabt 1.400 nye job i Danmark.
- Det er en noget lavere vækst i beskæftigelsen, end hvad vi har set gennem året i år – men der er altså fortsat fremgang på arbejdsmarkedet trods mange fyringsvarsler, skriver Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar til tallene.
Dermed er der nu i alt skabt 123.000 flere jobs på det danske arbejdsmarked, siden opsvinget begyndte i foråret 2013.
Af dem er omkring 13.000 skabt i industrien. Steen Bocian håber dog ikke på samme jobvækst i de kommende kvartaler.
- Når vi kigger på indikatorerne fra ind- og udland, så er der grund til, at dansk økonomi også over de kommende kvartaler kommer til at opleve vækst. Desværre er der en del, som tyder på, at væksten bliver lav. Lav vækst gør, at fremgangen på arbejdsmarkedet bør løje af – ellers bliver dansk økonomi ubalanceret. Vi skal således ikke håbe på voldsom beskæftigelsesvækst fremadrettet med mindre, at væksten kommer op i gear.
Arbejdsomkostningerne stiger
Det er ikke kun på grund af flere medarbejdere, at arbejdsgiverne må afsætte flere midler til løn.
Arbejdsomkostningerne pr. time i den private sektor er steget med 2,1 procent i forhold til samme kvartal 2015.
Arbejdsomkostningerne er arbejdsgivernes udgifter til løn, pensionsopsparinger og øvrige arbejdsomkostninger som for eksempel bidrag til offentlige kasser.
Det er marginalt mere end det samlede EU-gennemsnit på 1,9 procent, men lavere end Tyskland og Sverige, som er blandt de lande, som Danmark har den største samhandel med. I tredje kvartal var væksten i arbejdsomkostningerne per time på årsbasis hele 3,3 procent i Sverige og 2,4 procent i Tyskland.
Arbejdsgivere i Danmark og resten af Europa kan dog glæde sig over, at de amerikanske udgifter til arbejdskraft stiger hurtigere end i EU-området.