23948sdkhjf

2016 bød på rekordstore prisfald på havvind

For statskassen bliver etableringen af de fire havvindmølleparker Kriegers Flak, Vesterhav Syd og Nord samt Horns Rev 3 samlet set 19 mia. kr. billigere end ventet.

Var vinderpriserne i de afholdte udbudsrunder for havvind blevet, som forventet i energiaftalen fra 2012, ville tilskuddet til de fire havvindmølleparker være op imod 36 mia. kr. Men efter afholdelsen af de tre udbudsrunder lyder det forventede tilskud på sammenlagt 17 mia. kr. Dermed er parkerne under halvt så dyre som forventet i 2012. Det skriver Vindmølleindustrien på sin hjemmeside.

- 2016 har været et hektisk år for den danske vindindustri og særligt på området for offshore vind er der sket en stor og positiv udvikling. Udbygningen med havvind i de kommende år bliver under halvt så omkostningstung end tidligere forventet, hvilket utvivlsomt må betegnes som en kæmpe succes for branchen, der har leveret skarpe priser i hård konkurrence, siger Martin Risum Bøndergaard, politik og analysechef i Vindmølleindustrien.

Tilskuddet til havvindmølleparkerne udbetales i Danmark over de første cirka 11 år fra det tidspunkt, hvor møllerne begynder at levere strøm. Når den sidste havvindmølle er nettilssluttet i Kriegers Flak havvindmøllepark i 2021 vil Danmark have mere end fordoble sin kapacitet af havvind, og der vil i alt være godt 2.650 MW installeret i de danske farvande. Isoleret set er det største prisfald sket på Kriegers Flak, hvor tilskuddet er 79 procent lavere end forventet i 2012.

Verdens billigste havvindmølleparker

2016 har budt på prisfald på havvind i flere markeder, og blandt andet i Holland har der ved budrunderne på Borssele 1+2 samt Borssele 3+4 været nye rekorder for et hollandsk udbud. Laveste pris til dato i verden er dog de to danske parker Vesterhav Syd og Nord, som er de parker, der leverer strømmen til de laveste omkostninger målt over levetiden.

- Der er ingen tvivl om, at prisen på havvind vil fortsætte med at falde, men branchen vil næppe kunne fortsætte med år efter år at levere så store prisfald, som vi har set i 2016. Hvor hurtigt og hvor meget prisen på havvind kan nedbringes yderligere, afhænger i høj grad af de politiske rammevilkår, herunder ikke mindst størrelsen på markedet. Markedsstørrelsen er helt afgørende for at kunne opnå de nødvendige skalaeffekter i industrialiseringen af teknologien. Derfor er det meget vigtigt, at landene hver især fremlægger planer for de næste udbudsrunder for parker til etablering frem mod 2030, siger Martin Risum Bøndergaard, der peger på, at tilskudsomkostningerne for samfundet afgøres af elprisen.

- Det er bestemt muligt at havvind inden for en overskuelig årrække vil kunne klare sig uden tilskud, men tidspunktet herfor afhænger også af, hvordan elprisen udvikler sig, og det afhænger i stort omfang af politiske beslutninger herunder ikke mindst i forhold til prisen på forurening med CO2.

Det er Vattenfall, der har vundet rettigheden til at etablere alle fire havvindmølleparker, som vil blive nettilsluttet løbende fra 2018 til 2021.

Kilde: Vindmølleindustrien - http://www.windpower.org

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.404