Wolturnus styrker eksportindsatsen
- Jeg er oprindelig uddannet smed, og jeg har aldrig gået på universitetet. Så jeg anede ikke, hvad man skulle gøre for at samarbejde med studerende og forskere, fortæller Peter Libak, direktør i Nibe-virksomheden Wolturnus, der producerer kørestole, håndcykler og hjælpemidler.
InnovationsAgent Michael Wøhlk var den første til at hjælpe Peter Libak med at åbne de rigtige døre på Aalborg Universitet. I forbindelse med et Innovationstjek af Wolturnus i 2013 introducerede han Peter Libak til de mange muligheder, der findes for samarbejde mellem studerende, forskere og virksomheder.
Tæt samarbejde med universitetet
Siden er samarbejdsrelationerne blevet styrket kraftigt. Blandt andet har Wolturnus ansat Christian Gammelgaard Olesen, lektor i biomekanik på Aalborg Universitet, som udviklingschef.
Og Peter Libak fortæller, at Wolturnus har gang i seks forskellige samarbejdsprojekter på nuværende tidspunkt. Det mest markante resultat af samarbejdet er den nye kørestol Hawk, udviklet specielt til eksport.
- Universitets forskergruppe inden for biomekanik har hjulpet os med at undersøge kørestolens siddekomfort, vurderet risikoen for tryksår og testet forskellige materialer, der alt sammen har betydning for stolens ergonomi, forklarer Peter Libak.
Innovativ kørestol
- Udover at Hawk er innovativ i sit design, så producerer vi også kørestolen på en ny måde i forhold til de øvrige kørestols-modeller, vi har. Typisk laver vi kørestole, der er skræddersyet til hver enkelt bruger. Med Hawk har vi valgt at opbygge den i moduler.
Det betyder, at vi kan korte ventetiden fra bestilling til levering ned fra fem uger til nogle få dage. Det projekt er delvist finansieret af Markedsmodningsfonden.
Kørestolens opbygning i moduler betyder, at den fås i mange forskellige farver og materialer, hvilket gør den velegnet til eksport.
- I Spanien er kunderne for eksempel glade for stærke kontrastfarver. Derfor har vi designet Hawk-stolen sådan, at man kan vælge blandt andet forgafler og rygbeslag i syv forskellige farver.
Accelereret produktudvikling
Kørestolen Hawk er kun et produkt af en vifte nye produkter, som Wolturnus enten allerede har lanceret, eller som er på vej. Årsagen er, at virksomheden de seneste tre år har accelereret sin produktudvikling på baggrund af det øgede samarbejde med forskere og studerende. InnovationsAgent Michael Wøhlk forklarer:
- Det Innovationstjek, vi gennemførte i 2013, bidrog til en udvikling, Wolturnus egentlig allerede var i gang med. Vi hjalp Peter Libak fra tanke til handling, og vi kunne blandt andet pege på en række puljer, der kunne bidrage til den produktudvikling, der var behov for. Desuden åbnede vi døren til universitetet, og det er fantastisk at se, hvordan dette samarbejde er styrket og har forgrenet sig siden dengang.
Ud af garagen
- Vi er vokset en del de seneste tre år, uddyber Peter Libak.
- Nu er vi 43 ansatte, og man kan sige, at vi for alvor er kommet ud af garagen. Blandt andet er vi blevet meget mere internationale. Vi bruger samarbejdet med forskere og studerende til at afprøve nye ideer og sætte de bedste af dem i produktion. Lige nu tester vi for eksempel, om vi kan bygge affjedrende kørestole. Man kender jo affjedring fra cykler, især mountainbikes. Nu skal vi finde ud af, om en affjedret kørestol kan afbøde effekten af de slag og stød, en kørestolsbruger får igennem kroppen. Hvis det viser sig, at det giver mening, så går vi videre med den idé.
Wolturnus er etableret i 2002 i et samarbejde mellem sportsdykker og kørestolsbruger Per Bisgaard og cykel-ekspert Peter Libak. Det begyndte med, at Per Bisgaard bad Peter Libak konstruere en racer-kørestol til ham. Med tiden blev samarbejdet til en virksomhed, som nu designer og producerer kørestole og håndcykler til både Danmark og udlandet.