23948sdkhjf

Virtuel svejsning venter på gennembrud

Salget af virtuelle svejsesimulatorer er gået i stå i Danmark. Augmented Reality, hvor der laves analyser af faktisk svejsning er måske vejen frem lyder det fra Kemppi

De har været på markedet de seneste otte til ni år, men aldrig rigtigt fået et gennembrud i Danmark, i modsætning til blandt andet Tyskland og Sverige.

Kemppi har helt trukket sig, mens Løwener fortsat håber på øget salg på grund af lavere priser.

- Den virtuelle simulator er rigtig god til nybegyndere, der skal have koordinationstræning af bevægelser og vinkler 1:1. Samtidig kan programmet justeres i sværhedsgrad, så man hele tiden bygger ovenpå sin viden. Men den egner sig ikke til erfarne svejsere, eller smedelærlinge der er på vej til svendeprøve, så det er primært erhvervsskoler, der er interessante aftagere og ikke ude i virksomhederne. Systemet kan også bruges til at inspirere folkeskoleelever, der i dag ikke må bruge rigtigt svejseudstyr, hvis de besøger en erhvervsskole, siger Erik Evald Jørgensen, salgskonsulent i Løwener, der forhandler Fronius’ buds på en virtuel svejsesimulator.

Simulatoren kan både bruges til MIG/MIG-svejsning, stuksvejsning, og elektrodesvejsning. Når man har gennemført en svejsning, kan den genspilles på skærmen, så eleverne kan se, hvor i processen det er gået galt.

Softwaren registrerer selv, hvor mange fejl man har, og eleverne kan derfor konkurrere mod hinanden i svejsning online. Vores nabolande har brugt svejsesimulatorer i efterhånden en del år, og vi halter gevaldigt efter. Det fortæller Erik Evald Jørgensen.

- Der er rigtig stor interesse, især fra erhvervsskolerne, men når de ser prisniveauet, så falder alle fra. De mangler simpelthen finansiering. Det er ærgerligt, at man kun ser på indkøbspris, og ikke hvordan man kan spare på driftsomkostningerne, siger Erik Evald Jørgensen.

Tror på augmented reality
- Vi har et enkelt virtuelt svejsesystem stående på en erhvervsskole. Men vi har faktisk taget det virtuelle system af programmet. De eksisterende systemer er alt for langt fra virkeligheden. Man får ikke en fornemmelse af varmen, røgen, gnister, og hvad der ellers hører til svejsning, siger Kenneth Pedersen, salgsdirektør i Kemppi Danmark.

Men selvom Kemppi for tiden ikke sælger virtuelle svejsesystemer, er det ikke ensbetydende med, at det ikke hurtigt kan komme tilbage.

- Jeg tror, der vil være et marked for at lægge et virtuelt lag ovenpå det rigtige svejseudstyr - en slags augmented reality, hvor man kan få data fra svejseudstyret og evaluere sin præstation. Den type udstyr findes mig bekendt ikke p.t., men jeg tror, der vil være et marked for det, siger Kenneth Pedersen.

Hos Løwener har man endnu ikke lagt det eksisterende Fronius "Virtual Welding" system på hylden.

Her håber Erik Jørgensen, at et lavere prisniveau vil gøre det muligt at få etableret flere virtuelle svejsesystemer ud på erhvervsskolerne.

- I takt med at systemet har været på markedet i flere år, falder prisen også stille og roligt, og vi kommer også til at reducere prisen markant i 2017, siger Erik Jørgensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081