Kostbar udvikling tvinger producenter til samarbejde
- Procesteknologien er efterhånden blevet så kompleks, at vi ikke alene har ressourcer til den nødvendige teknologi-udvikling, siger Søren Thorsen, der er produktchef hos Migatronic Automation A/S. Han er samtidig overbevist om, at samarbejdet mellem udviklingsvirksomheder og forskningsinstitutioner i fremtiden vil blive øget yderligere - ligesom det indbyrdes samarbejde mellem virksomheder, der udvikler dele til f.eks. industrirobotter, allerede i dag er langt tættere end for blot få år siden.
For kun fem-seks år siden kunne Migatronic Automation A/S ikke sælge et robotanlæg for meget mindre end 600.000 kr. I dag er prisen for et tilsvarende anlæg raslet ned til mellem 350.000 og 400.000 kr.
Investering i avanceret procesteknologi er således blevet langt mere realistisk, selv for mindre produktionsvirksomheder, hvilket da også afspejler sig i salgsstatistikken. Produktchef Søren Thorsen har eksempelvis for nylig indgået aftale om levering af et robot-anlæg til en virksomhed med kun otte ansatte.
- Naturligvis spiller prisen fortsat en rolle, når mindre og mellemstore virksomheder beslutter sig for at investere i nye automationsprocesser. Men det har mindst lige så stor betydning, at det i løbet af meget få år er blevet nemmere at håndtere, programmere og igangsætte robotceller, siger Søren Thorsen.
- Egentlig er det ikke selve robotten, som har forandret sig så meget. Det har derimod softwaren, programmeringsmulighederne samt hastigheden, hvormed de kan programmeres. Derudover har robotterne fået langt mere periferiudstyr, herunder Vision-inspektion, som kan ”se” et emne på meget tæt hold.
- Indtil for få år siden var det med robotter stort set kun muligt at producere i større serier. I dag er styringsteknologien imidlertid blevet mere fleksibel, og derfor langt mere velegnet til produktion i små og meget varierede serier. Robotterne benyttes f.eks. nu ofte til at flytte et emne igennem en række maskiner. Det kan i dag - takket være stærkt forbedrede automationsprocesser - lade sig gøre langt hurtigere, end det var muligt for blot få år siden.
Tæt samarbejde med universitet
Selv om tilbagebetalingstiden for et procesanlæg fortsat varierer meget, er den dog på få år faldet mærkbart, og befinder sig i dag typisk på mellem ni måneder og tre år - afhængig af typen.
- En hurtigere produktion skaber jo i sig selv fundamentet for en kortere tilbagebetalingstid. Derfor er det også mit indtryk, at det er de virksomheder, som ikke har den store betænkelighed med hensyn til at investere i robot-teknologi og ny teknologi i det hele taget, som er dem, der tjener flest penge. Dette til trods for, at investeringen kan være stor, siger Søren Thorsen.
Han vurderer samtidig, at robot-teknologien de kommende år vil udvikle sig i mange forskellige retninger. Programmeringen vil blive bedre, og dermed mere brugervenlig, lige som off-line programmering eller makro-programmering vil blive langt mere almindelig.
Det sidste indebærer, at programmøren kan lave nogle meget små programpakker, som robotten vælger ud fra. Herved er det via computeren muligt at vurdere og derefter tilpasse et emne, så det får den ønskede størrelse.
Migatronic Automation har et tæt samarbejde med Aalborg Universitets institut for Industriel Teknologi vedrørende udvikling af ny procesteknologi. Derudover benytter virksomheden en række underleverandører, som er stærkt innovative, når det drejer sig om udvikling af Vision- og software-systemer til robotter.
- Egentlig er det ikke selve robotten, som har forandret sig så meget. Det har derimod softwaren, programmeringsmulighederne samt hastigheden, hvormed de kan programmeres. Derudover har robotterne fået langt mere periferiudstyr, herunder Vision-inspektion, som kan ”se” et emne på meget tæt hold. Den komplekse teknologi forudsætter tæt samarbejde mellem producenterne indbyrdes og mellem producenter og universiteter, mener produktchef Søren Thorsen fra Migatronic Automation. Udvikling og overlevelse
- Et sådant samarbejde er tvingende nødvendigt. Alene har vi ganske enkelt ikke ressourcer til en tilstrækkelig teknologi-udvikling, hvis vi samtidig ønsker at følge med inden for alle de områder af procesteknologien, hvor der sker noget, siger Søren Thorsen, som ikke er i tvivl om, at samarbejdet mellem udviklingsvirksomheder og forskningsinstitutioner i fremtiden vil blive øget yderligere - lige som samarbejdet mellem virksomhederne også vil blive tættere.
- Der er ikke længere den samme berøringsangst blandt højteknologiske udviklingsvirksomheder, som herskede tidligere. Teknologien er efterhånden blevet så kompleks, at de ofte er nødt til at hjælpes ad, hvis de vil udvikle deres kunnen. Derfor er der efter min mening også en tæt sammenhæng mellem udvikling af ny teknologi og så evnen til at overleve på et stadig mere globaliseret marked.
- Set i dansk sammenhæng er Migatronic Automation f.eks. en ret stor virksomhed, men set i internationale målestok, fylder vi ikke meget. Hvis vi derfor ville udføre alle udviklingsopgaver alene, ville vi hurtigt gøre livet surt for os selv.
Kostbare projekter
Søren Thorsen vurderer, at mange af Migatronic Automations kunder formentlig inden for en meget overskuelig fremtid ville vælge - eller være pint til - at flytte produktionen til udlandet, hvis de ikke sætter mere fart på automatiseringen.
- En tæt dialog mellem virksomheden og dens leverandør fører ofte til det resultat, at en fornuftig og gradvis automatisering er billigere end outsourcing. Det ser vi hver dag eksempler på. Via en forædling af produktionsudstyret kan et givent emne ganske enkelt produceres billigere herhjemme end det er muligt i udlandet - til trods for, at arbejdslønnen i Danmark er væsentlig højere. Men det kræver vedvarende innovation, og alle nye udviklingsprojekter er dyre - ikke mindst, når det drejer sig om så avanceret teknologi som f.eks. industrirobotter.
Hvis politikerne ud fra en samfundsøkonomisk betragtning derfor mener, at der bør gøres noget aktivt for at modvirke outsourcingen, kunne de med fordel afsætte flere midler til offentlig medfinansiering af sådanne udviklingsopgaver. Pengene ville hurtigt vise sig at være godt givet ud.
Kilde: Migatronic Automation A/S. http://www.migatronic-automation.dk