23948sdkhjf

Plast kan sagtens være eksklusivt

I Danmark er udendørs designermøbler normalt lavet af træ, stål eller beton for at få et autentisk nordisk look på terrassen. Men sådan behøver det ikke være, siger direktør i Dan Hill plast, der i samarbejde med virksomheden bag Verner Panton har skabt den traditionelle sofa, Cloverleaf, i plast.

- I Sydeuropa har man i mange år lavet designermøbler i plast især til udendørs brug. I Nordeuropa synes holdningen at være, at plast er helt forfærdeligt og ikke eksklusivt nok til designermøbler, siger Peder Madsen, direktør i Dan Hill.

Han tilføjer dog, at der i de seneste år er begyndt at ske en holdningsændring til plast, og med den nye sofa håber han at kunne understrege, at plast sagtens kan bruges i selv de dyre designs.

- I plast kan man skabe nogle kurver og rundinger i designet, som faktisk gør siddekomforten ret god, selvom materialet er hårdt. Så det kan sagtens hamle op med de traditionelle møbelmaterialer, siger Peder Madsen. 

Rotationsstøbning
Cloverleaf-sofaen består af moduler, der enkeltvist er formstøbt på plastfabrikken i Hornsyld syd for Horsens. Metoden kaldes rotationsstøbning, der ofte bruges til produktion af hule elementer, hvilket sofaens moduler er.

Ved rotationsstøbning hældes granuleret polyethylen direkte i aluminumsforme og varmes op. Efterhånden smelter granulatet, og formen roteres, så materialet fordeles jævnt i formen. Når alt materialet er udsmeltet, nedkøles formen, og det færdige emne tages ud.

- Rotationsstøbning er en langsommelig proces, så den er smart til produktion i mindre serier i omfanget 200 op til 3.000 emner. Til gengæld kan man støbe i næsten alle tænkelige størrelser og faconer, fordi det bare handler om at have den rette form, siger Peder Madsen.

Design fra 1967
Designet er lavet i samarbejde med Verpan, der skulle sikre troskab mod sofaens oprindelige udtryk fra 1967. Peder Madsen og kollegernes opgave var at møde disse krav ud fra, hvad der kan lade sig gøre med plast som materiale.

- Den oprindelige sofa er lavet i stof, hvor man kan give sofaens stel form med polstring. Det kan man ikke på samme måde i plast, hvor støbningen skal give formen allerede fra starten, siger Peder Madsen.

Han tilføjer, at fordelen ved at bruge plast er, at møblet bliver robust og lettere at gøre rent end den polstrede udgave. Den kan i øvrigt højtryksrenses, og det er især smart, hvis møblet skal stå udenfor i vind og vejr eller bruges på et offentligt sted, hvor mange mennesker udsætter den for snavs.

Cloverleaf kan indtil videre opleves på Skanderborg rådhus. Verpan oplyser, at der ikke går længe, før sofaen også bliver præsenteret andre steder i Danmark. 

Fakta om Cloverleaf

  • Den oprindelige Cloverleaf blev designet af Verner Panton i 1967.
  • Cloverleaf betyder kløverblad og har inspireret til sofaens form.
  • Plastoverfladen er UV-resistent og er robust til udendørs brug.
  • Sofaen kan fyldes med sand eller vand og rustes imod blæsevejr og tyveri.
  • Materialet tåler højtryksspuling og rens med kemikalier.
  • Sofaen består af moduler og kan forlænges og forkortes alt efter behov.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.394