Danske robotter laver dansk design i Polen
I en fabrikshal i Polen står en serie af robotter og producerer Arne Jacobsens 7’er stole i et roligt tempo og i en snorlige arbejdsgang. Stolen formes, slibes og males næsten uden at blive rørt at menneskehænder.
Når først stolens finerstruktur er presset, bliver skallerne løftet ud af spændformen og stablet på paller. Efter skallen er fræset i kontur, sættes den i en af tre kabiner, hvor slibearbejdet begynder. En robot starter slibningen foran, og efter en systematisk udført slibning i et ensartet mønster, tager den anden robot fat med sugekopper foran, så stolens bagside kan få en tur. Rent teamwork udarbejdet af to tonstunge robotter.
- Før havde vi 30 indere stående på række for at slibe stolene. I dag kan seks robotter gøre det samme og ovenikøbet sikre den ensartethed i slibningen, som sikrer en del af kvaliteten igennem hele produktlinjen, siger Bo Lindekilde Rasmussen, produktionsdirektør i Fritz Hansen.
Robotprisen 2001
Tilbage i 00’erne byggede møbelfirmaet Fritz Hansen en stor produktionshal i Danmark og fyldte den op med topmoderne AGV-trucks og robotter til at aflaste de ensformige arbejdsgange. Tiltaget var så banebrydende, at firmaet modtog Årets Robotpris i 2001 for deres nytænkning med at implementere robotter i produktionslinjen.
Men produktionshallen er lukket nu, og i 2014 måtte firmaet kaste håndklædet i ringen og erkende, at selvom automationen havde sparet en del på bundlinjen, så er det stadig billigere af producere uden for Danmarks grænser.
Derfor flyttede produktion og maskinpark til Polen uden ret meget udskiftning i maskinerne, bortset fra to nye Gibotech malerrobotter.
- Vores maskiner er jo gamle, men de er betalt ud, og de virker bare. Vi ved godt, at man i dag kan få mindre maskiner, der ikke stiller samme krav til afskærmning og nok er nemmere at betjene, men vi beholdt vores maskinpark, næsten som den var, siger Bo Lindekilde Rasmussen.
Ny investering
- Det er altid en stor afvejning at investere i nye maskiner, siger produktionsdirektøren:
- For os som brandowner, der har en stor volumenproduktion af Arne Jacobsens 3107 stol, der giver det god mening at aflaste de ensidige, gentagne arbejdsgange samt sikre en meget høje ensartet produktkvalitet, slutter Bo Lindekilde Rasmussen.