23948sdkhjf

Boganmeldelse: En tur i Vestas-rutsjebanen

Historien om Vestas er historien om en vestjysk smed, der tog en chance – men også om en konkurs, økonomiske katastrofer, kreative forretningsmetoder og et bittert ledelsesopgør.

Erhversjournalisterne Birgitte Dyrekilde og Johan Christensen vil med deres bog ”Vestas – Verdensmester for enhver pris” beskrive historien om det danske industrieventyr, der startede som en biforretning hos en vestjysk smed og endte som en kæmpe milliardforretning.

Bogen starter umiddelbart efter Anden Verdenskrig og slutter med udgangen af 2016. I realiteten er det dog perioden fra midten af 2000'erne og frem til 2015, der har forfatternes hovedfokus.

Netop denne periode har i den danske dagspresse været udrullet på grund af store økonomiske vanskeligheder i Vestas og kulminerede i 2012-2013 med en stor udrensning i koncernens bestyrelse og ledelse.

Hovedpersonerne i det drabelige opgør er koncernchef Ditlev Engel, finansdirektør Henrik Nørremark og bestyrelsesformand Bent Carlsen. Henrik Nørremark er det hårdtarbejdende økonomimand, der for enhver pris vil hente ordrer hjem til Vestas – også selv om det kræver lidt fifleri med regnskaberne. Ditlev Engel er den polerede topchef, der går mere op i at posere med kongehuset og verdens ledere, end i hvad der sker på vindmøllefabrikken hjemme i Vestjylland. Og Bent Carlsen er bestyrelsesformanden, der lader problemerne passere, indtil de er ved at få fatale konsekvenser for Vestas.

Bogen er bygget på en række interviews med tidligere Vestas-ledere samt en mængde fortrolige papirer og en række afhøringsrapporter fra ledende Vestas-figurer i en undersøgelse fra Bagmandspolitiet. Derudover deltager en række anonyme kilder. Vestas selv har ikke ønsket at deltage, og det er tvivlsomt, hvorvidt Ditlev Engel, Henrik Nørremark og de centrale bestyrelsesmedlemmer har bidraget.

Hovedpointerne i ”Vestas – Verdensmester for enhver pris” har været rigeligt beskrevet i erhvervspressen – for eksempel Project Dragon, som på Henrik Nørremarks foranledning skulle indkøbe vindmøller fra kinesiske konkurrenter for sidenhen at skille dem ad i stumper og stykker for at sammenligne dem med Vestas' egne møller. Eller en række kreative kontrakter med vindmølleudviklere, som behændigt skilte Vestas af med en række forældede vindmøller på lageret.

Men der kommer også nye nuancer med i bogen. Blandt andet interviewpassager med ejeren af Global Wind Power, Henrik Amby, der var en vital samarbejdspartner for Vestas op igennem 2000'erne.

Som testamente for hele Vestas' historie er bogen ikke fyldestgørende – dertil skøjter den alt for let henover perioden 1970-2000. Men bogen iscenesætter glimrende perioden 2005-2015 og opgøret mellem Henrik Nørremark og Ditlev Engel. Eller som en af bogens anonyme kilder opsummerer:

- Jeg mente, Vestas havde et fremragende produkt, møllerne, designet, men jeg blev så skuffet, for selskabet fungerede ikke. Jeg har aldrig oplevet noget så dysfunktionelt. Jeg kunne ikke forstå, hvordan selskabet overhovedet var blevet så stort, men selskabets produkt var utrolig respekteret. Hvem der end var med til at skabe det i begyndelsen, har gjort det formidabelt.

Opgøret endte som bekendt med at koste både Ditlev Engel, Henrik Nørremark og Bent Carlsen deres poster i Vestas, og efterfølgende blev Henrik Nørremark udråbt som den store skurk på grund af de kreative forretningsmetoder, som også blev undersøgt af bagmandspolitiet og i øvrigt resulterede i adskillige retssager.

Nogen endelig konklusion på denne del af Vestas' historie kan bogen dog ikke bidrage med. Gjorde Henrik Nørremark det for Vestas' skyld eller for egen vinding? Hvor meget vidste Ditlev Engel og bestyrelsen? Svarene blæser stadig i vinden...

Titel: Vestas - Verdensmester for enhver pris
Forfatter: Birgitte Dyrekilde og Johan Christensen
Omfang: 336 sider
Pris: 299 kr.
Forlag: Lindhardt og Ringhof

Artiklen er en del af temaet Boganmeldelser.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.203