Arbejdsgivere skyld i flaskehalse
Det er arbejdsgiverne og ikke efterlønnen, der er med til at skabe flaskehalse på arbejdsmarkedet, fastslår Torben Poulsen, hovedkasserer i Dansk Metal.
Men en Metal-undersøgelse dokumenterer, at forbundets medlemmer foretrækker job frem for efterløn, hvis arbejdsgiverne giver dem chancen.
Når et Metal-medlem går på efterløn som 60-årig sker det efter i gennemsnit 35 afslag på jobansøgninger og 27 måneders ledighed.
- Det viser klart og tydeligt, at det er arbejdsgiverne selv, der presser de ældre på efterløn. Hvis arbejdsgiverne viste en ærlig interesse i at få eller beholde ældre medarbejdere, så ville færre naturligvis også føle sig tvunget til at gå på efterløn, siger Torben Poulsen.
- Det er trættende, at arbejdsgiverne hele tiden skyder skylden for deres egne undladelsessynder over på andre - efterlønnere, ledige osv. Hvis alle danske virksomhedsledere havde taget spørgsmål som praktikpladser, efteruddannelse og seniorordninger alvorligt, så ville problemet med at skaffe arbejdskraft i dag være forsvindende lille, konstaterer Torben Poulsen.
Undersøgelsen viser også, at knap halvdelen af de Metal-medlemmer, der går på efterløn som 60-årige kommer fra ledighed.
Over en fjerdel af alle efterlønnerne i undersøgelsen er blevet afskediget eller føler sig på anden måde presset ud af virksomheden.
- Tallene viser altså, at det slet ikke er de ældre medarbejdere, virksomhederne er interesseret i. Målet er at komme af med efterlønnen. Det ville være befriende, hvis arbejdsgiverne blot holdt sig til det budskab og sparede os for al udenomssnakken, siger Torben Poulsen.
Kilde: Dansk Metal