23948sdkhjf

Suppeudfordring krævede udvikling af ny robotgriber

Selv robotter kan have svært ved at løse de opgaver, de bliver indkøbt til. Det måtte suppefabrikanten Mou sande, da de indkøbte to robotceller til at indgå i håndteringen af fyldte suppeposer.

To nye robotceller er blevet sat ind i arbejdet med at håndtere de fyldte suppeposer og pakket dem i kasser for at spare medarbejderne for det ensidige arbejde og for at spare virksomheden for lidt på bundlinjen.

- Vores ønske var at kostoptimere og samtidig fjerne de ensidige arbejdsprocesser, så arbejdsmiljøet blev endnu bedre. Derfor ville vi have en robotløsning, som kunne frigøre medarbejderne til andre opgaver, siger Niels Villadsen, projektchef i Tulip food Company.

Nøjagtig placering
Helt konkret arbejder robotterne med at placere suppeposerne hen over et metalelement, der giver suppeposerne den synlige rille på bagsiden, der gør det nemmere for forbrugere at knække suppen i to. Opgaven skal udføres meget præcist, for at fordybningen får den rette placering.

Tidligere lå den opgave hos seks ansatte, der stod og rettede på de fyldte poser, inden de skulle fryses ned. Den opgave ønskede Tulip Food Group at automatisere, men det skulle vise sig at blive lidt af en mundfuld.

- Det kom som en overraskelse for os alle, hvor svært det egentlig er at håndtere en suppepose - og i særdeleshed, når vi skal ind og placere den så nøjagtigt, som det er nødvendigt her. Robotten kan sagtens placere sig, men at lægge suppen så den ikke flytter sig, når griberen slipper den, var en større udfordring end nogen havde forudset, fortæller Niels Villadsen om projektet.

Udvikling af ny griber
Robotternes gribefunktion var især udfordret af, at suppeposernes indhold varierer alt efter, hvilken type af suppe, der er indeni. Især er det en faktor om hvor tykt- eller tyndtflydende supperne er, og dermed hvordan posen bevæger sig ved løft og placering.

Derfor måtte RoboTool ind og udvikle en ny type griber, som kunne håndtere poserne bedre end den oprindelige griber. Den nye griber blev 3D-printet i titanium, og kan fastholde ekstremt glatte emballager. Det forsinkede selvfølgelig processen, men for Niels Villadsen var der ingen tvivl om, at det måtte gøres.

- Vores indkøringsfase blev længere end forventet, men i dag står vi med et anlæg, der kører perfekt, så det var tiden værd. Vi fik via high speed kameraer fastlagt, hvad problemet var og det blev løst i et nært samarbejde med RoboTool, siger Niels Villadsen.

Medarbejderne med nye opgaver
Håndteringen af de enkelte suppeposer sker nu med to ABB Flexpicker robotter.

De løfter suppeposen, som vejer mellem 600 - 1.000 gram, og placerer den på et langt transportbånd, som kører ind i en spiralfryser.

Robotterne er tilkoblet et vision system, som fotograferer suppeposernes position på transportbåndet, når de kører ind i robotcellen. Flexpicker robotterne kan derfor gribe præcist efter hver enkelt pose.

- Kostoptimeringen er blevet gennemført og det ensidige gentagne arbejde er fjernet, så begge vores krav til projektet er opfyldt. De fem medarbejdere er overflyttet til andre opgaver i virksomheden, slutter Niels Villadsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.207