Vestas Aircoil vækster i Korea
Vestas Aircoil oplever positive resultater af samarbejdet med kinesiske underleverandører og vækstmarkedet i Korea
Et af virksomhedens hovedprodukter er såkaldte ladeluftkølere til skibsmotorer, og samhandelen med Fjernøsten nærmer sig det barokke. Vestas Aircoil benytter bl.a. kinesiske underleverandører, der sender deres komponenter til Lem, hvor de efter videre forarbejdning og montage sendes tilbage til Fjernøsten - hovedsageligt til Korea, der er det helt store vækstmarked indenfor værftsindustrien. I et joint-venture samarbejde med lokale interesser har den vestjyske fabrik etableret sit eget salgsselskab i Korea, og koreanerne aftager en stadig større del af den vestjyske produktion. Adm. direktør Steen Gildenpfennig vurderer selv, at vestjyderne i øjeblikket erobrer markedsandele.
- Min vurdering er kort og godt, at vi er blevet mere konkurrencedygtige, siger han til ErhvervsBladet.
Konkurrenceevnen er ikke kun blevet forbedret via kinesiske underleverancer, men skyldes, ifølge direktøren, i lige så høj grad, at man har investeret stort i en mere effektiv produktion. Senest har Vestas Aircoil investeret i et meget avanceret robotanlæg. Travlheden i det vestjyske ser i øvrigt ud til at fortsætte en rum tid endnu. Som det ser ud i øjeblikket er værfternes ordrebøger fyldte til og med 2006. Steen Gildenpfennig oplyser til ErhvervsBladet, at det også den kommende tid hovedsageligt vil være Korea, virksomheden går efter på det maritime område, men situationen i Kina følges meget tæt.
I takt med væksten fortsætter beskæftigelsen med at stige på fabrikken i Lem, hvor der i dag er tæt ved 80 medarbejdere. Ved siden af marinesektoren leverer vestjyderne også køletårne til industrien.
Trods navnesammenfaldet med vindmøllekoncernen Vestas, som også har udspring i Lem, er der i dag intet fællesskab mellem de to virksomheder, som fortsat er "næsten-naboer" i byen. Historisk set udspringer de af den samme koncern.