Store forskelle i miljø-sager
Nogle amter bruger op til fire gange så lang tid som andre, og med flere ressourcer til rådighed bliver sagsbehandlingen bare længere, viser DI-undersøgelse
Dansk Industri har foretaget en undersøgelse af 1.666 sager om miljøgodkendelser hos amterne i årene 1999 til 2002.
Undersøgelsen viser, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid, efter en stigning i periodens første tre år, faldt i 2002.
DI offentliggjorde allerede i 2001 en undersøgelse af sagsbehandlingstiden i 1999 og 2000. Den viste bl. a., at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid lå på ca. 8 måneder, hvilket må anses for at være endog meget lang tid, da de fleste sager er miljømæssigt relativt banale. Faldet i sagsbehandlingstiden i 2002 indikerer, at amterne har rettet opmærksomheden mod de lange sagsbehandlingstider.
Kilde: Dansk IndustriUndersøgelsen viser også, at der er uforklarlige forskelle på sagsbehandlingstiden fra amt til amt. Resultaterne fra undersøgelsen i 2001 viste, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i perioden 1999-2000 var ca. 4 måneder for det hurtigste amt (Vestsjællands Amt), men 16 måneder i det langsomste amt (Frederiksborg Amt).
Den ny undersøgelse viser, at denne tendens stadig er gældende. Det skal dog fremhæves, at ses der isoleret på sagsbehandlingstiden i 2002, har Frederiksborg Amt reduceret tiden ganske betragteligt, således at den er kommet på niveau med de øvrige.
En forklaring på de omfattende forskelle i sagsbehandlingstid kunne være, at der er store forskelle i de ressourcer, amterne afsætter til godkendelsesarbejdet. Men det er ikke tilfældet.
Ser man på de enkelte amters ressourceforbrug til godkendelsesarbejdet i perioden 1999-2002, er der meget store forskelle. Københavns Amt anvender eksempelvis tre gange så mange ressourcer pr. sag som Ringkøbing Amt, men Ringkøbing Amt behandler sagerne mere end dobbelt så hurtigt som Københavns Amt. Der er nærmest en landsdækkende tendens til, at det øgede ressourceforbrug medfører en langsommere sagsbehandling.