Mere viden, lavere skatter
Regeringens vækstredegørelse understreger behovet for reformer på flere områder, mener Dansk Industri.
- Hvis virksomhederne skal kunne overleve og udvikle sig i en stadig hårdere international konkurrence, må hvert et hjørne af erhvervslovgivningen løbende analyseres. Regeringen har allerede gennemført flere initiativer, der trækker i den rigtige retning. Men på en række vigtige områder mangler Folketinget desværre beslutningskraft, og det kan koste dyrt i den sidste ende, siger direktør Ole Krog, Dansk Industri.
Direktør Ole Krog, DI- Redegørelsen viser, at Danmark ligger helt i bund blandt de 21 OECD-lande, når det gælder de samlede rammevilkår på arbejdsmarkedet. Der er udtalte behov for reformer af de danske velfærdsordninger, hvis arbejdsmarkedet skal bidrage til at sikre Danmark en plads i fremtidens internationale konkurrence. Der må derfor udvises en stærk politisk vilje til hurtigst muligt at gennemføre de nødvendige reformer, når Velfærdskommissionen har afsluttet sit arbejde i 2005, siger DI-direktøren.
- Vækstredegørelsen viser at Danmark ligger i den bløde mellemgruppe, når det gælder forskning og udvikling. Det mellemgode er ikke tilstrækkeligt. Vi må have fuld fart på forskning og innovation herhjemme. Det skal især ske gennem et bedre samspil mellem den offentlige og den private forskning. Men det kræver også større offentlige forskningsbevillinger. Derfor efterlyser DI en plan for, hvordan den offentlige forskning skal finansieres i de kommende år, siger Ole Krog.
- En stærkere dansk vækst kræver, at det bedre skal kunne betale sig at gøre en ekstra indsats og at uddanne sig. De første rigtige skridt er taget med skattestoppet og de mindre lettelser i marginalskatten, der træder i kraft fra årsskiftet. Regeringens redegørelse dokumenterer, at vi må langt videre ad denne vej. Det hæmmer initiativ- og iværksætterlysten, at marginalskatten er høj ved selv lavere indkomster. Det er skuffende, at lavere marginalskatter ikke er med på regeringens liste over initiativer til styrkelse af væksten i Danmark, påpeger Ole Krog.