23948sdkhjf

Randers-elever fløj hjemmebygget raket

Et hold elever fra Randers Ungdomsskole er blevet færdige med at bygge deres egen forsøgsraket i samarbejde med maskinfabrikken JMF og Danish Space Challenge (DSC).
Nu har raketten stået sin prøve ved en affyring i det militære skydeterræn Borris i Vestjylland.

- Det var et spændende øjeblik, da nedtællingen nåede til nul og raketten fløj ud af affyringsrampen og op mod himlen, fortæller Kim Christiansen, afdelingsleder for Randers Ungdomsskole Vest på Nyvangsskolen, hvor eleverne har bygget raketten under ledelse af medlemmer af den østjyske raketforening Danish Space Challenge.

Raketten fløj til 900 meters højde over den vestjyske hede, før den havde tabt fart og begyndte at falde mod jorden igen. På grund af et problem med adskillelse af raketten lykkedes det ikke at få faldskærmen til at folde sig ud, men raketten faldt sidelæns og landede derfor relativt langsomt i lyngen.

- Den er lidt forslået, men vi regner med, at den kan bringes til at flyve igen med lidt reparationer, og vi planlægger at flere ungdomsskolehold kan bygge elektroniske eksperimenter som nyttelast til senere affyringer, siger Kim Christiansen.

Danish Space Challenge udbyder raketbyggeholdet til interesserede ungdomsskoler og til temauger på folkeskoler for at give en succesoplevelse med naturvidenskaberne. DSC har det dobbelte formål at arbejde med raketteknologi, og at øge de unges interesse for naturvidenskab.

- Eleverne synes allesammen, at holdet og raketten var en succes, selv om den landede lidt ublidt, og de har nu prøvet at arbejde med noget, som de ved starten ikke troede, at de kunne. Vi håber, at kurset på den måde kan overbevise dem om, at naturvidenskaberne ikke er så svære, som mange tror, og at man kan få succes med teknik, hvis man tør prøve, siger Kim Christiansen.

Metaldelene til elevernes raket var delvis fremstillet af den lokale maskinfabrik JMF v/ Jan Ryssel Paulsen. Fabrikken sponsorerer materialerne og arbejdslønnen til metaldelene. På ungdomsskoleholdet har eleverne derefter selv samlet raketten og bygger den nødvendige elektronik samt syet den faldskærm, som ikke nåede at komme i brug.

Rakettens data:
140 CM HØJ, 15 CM TYK OG 12 KG TUNG.
HASTIGHED: 800 KM/T

Yderligere oplysninger:
Ungdomsskolen www.rusvest.dk
Danish Space Challenge www.mainstage.dk/spacechallenge
Maskinfabrikken JMF www.jmf.dk

Randers, d. 24. maj 2004.

Med venlig hilsen,

Kim Christiansen
Randers Ungdomsskole Vest
86 41 18 65


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078