23948sdkhjf

Industrien har fået hjemvé: Svært at finde ledige kvadratmeter

Antallet af ledige industrilokaler har ikke været lavere siden januar 2009.
Lige nu står blot 2,3 procent af landets lagerbygninger og fabrikshaller ledige. Dermed er det blevet vanskeligere at finde ledige kvadratmeter til produktion og opbevaring.

Samtidigt trækker industrien en større andel af produktionen tilbage til Danmark, og det forstærker efterspørgslen.

- Der er stadig mere produktion, som rykker til udlandet, end produktion, som bliver hjemtaget. Men forholdet har ændret sig markant. For seks-syv år siden var der 40 gange så mange virksomheder, som oprettede produktionsarbejdspladser i udlandet, som virksomheder, der hjemtog arbejdspladser. Nu er taler vi om, at der ”kun” er 2½-3 gange så mange, der flytter produktion ud, forklarer Morten Granzau Nielsen, økonomisk-politisk chef i Dansk Industri (DI).

Svært for produktionen
Og den en stigende efterspørgsel efter industriejendomme kan også EDC Erhverv skrive under på.

I starten af november var deres ejendomsmæglere i kontakt med 727 virksomheder, der vil købe industriejendomme, mens 750 er på jagt efter industrilejemål.

- Inden for de senere år har vi hjulpet flere virksomheder med at finde lokaler til at hjemtage produktion, fortæller Frank Kristensen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech i Herlev. Men mens der er en del ledige logistikbygninger, kan det være vanskeligere at finde de rigtige produktionslokaler, lyder meldingen fra Frank Kristensen.

- Det begrænsede udbud giver høje priser for eksisterende byggeri. Det spiller også ind, at afkastkravet på industri- og logistiklokaler er faldet fra otte til seks-syv procent, fordi risikoen for tomgang er lavere, og fordi det er blevet vanskeligere at placere sine penge. Derfor accepterer en del investorer et lavere afkast, og hvis man sælger i dag, kan man få en bedre pris end for to år siden, siger han.

Mangler succes i udlandet
Dansk Industri gennemførte sidste år en stor medlemsundersøgelse, der kortlagde en drastisk ændring i flyttemønstrene ind og ud ad Danmark.

- Analysen viser, at det især skyldes manglende succes i udlandet. Enten sparer virksomhederne på forskellig vis ikke de forventede penge, eller også er kvaliteten i produktionen ikke god nok – i en del tilfælde skyldes det en kombination af begge dele, siger Morten Granzau Nielsen.

Hjælp dine kolleger

Del artiklen på LinkedIn, Facebook, Twitter - klik på logoerne under artiklen.
Den suverænt mest udbredte årsag til udflytning er ifølge DI-undersøgelsen lavere lønomkostninger, mens årsagerne til hjemtagning især er ringere fleksibilitet og lav kvalitet ved produktion ude.

Med andre ord vurderer en del industrivirksomheder, at de bedre kan styre produktionen, hvis den foregår herhjemme – også selv om lønnen er højere.

Tillid er "Made in Denmark"
En af de virksomheder, som EDC Erhverv tidligere har hjulpet er dansk-kinesiske Mille Food, hvor en tom fabrikshal i Hundested skulle blive løsningen på virksomhedens vækstplaner. Mille Food har valgt at placere produktionen i Danmark, fordi de kinesiske forbrugere i dag efterspørger højere kvalitet.

- Mange spørger os, hvorfor vi ikke lægger produktionen i Kina. Men grundprincippet er netop, at vores produkter er ”made in Denmark”. Efter de senere års fødevareskandaler i Kina, er der en vis mistillid til de kinesiske produkter blandt de kinesiske mødre, forklarer Steve Wang, direktør i Mille Food.

Mille Food sælger stort set hele sin produktion på det kinesiske marked, der, ifølge direktør Steve Wang, er næsten umætteligt efter modermælkserstatning af høj kvalitet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078