23948sdkhjf

EU vil bremse ulovlige maskiner

EU-Kommissionen vil gøre det nemmere for medlemslandene at dele oplysninger om ulovlige maskiner. Det glæder maskinbyggere, der er frustrerede over manglende markedsovervågning.

EU-Kommission vil styrke markedsovervågningen af maskiner, der produceres og importeres til EU.

EU-Kommissionen vurderer, at 58 procent af elektronikprodukter i dag ikke lever op til sikkerhedskrav og CE-mærkning. Derfor har EU-Kommissionen netop fremlagt et nyt lovforslag, der skal styrke markedsovervågningen af varer i EU.

- Det indre marked er bygget på tillid. Forbrugerne skal kunne stole på, at de produkter, der bruges, er af den samme standard uanset, hvor de kommer fra, og de offentlige myndigheder skal kunne stole på, at de produkter, der sælges på de nationale markeder, er sikre for deres borgere. Brystimplantat og dieselgate-skandalerne har undermineret den tillid, og den skal genopbygges med en strengere kontrol på tværs af grænserne, siger Elzbieta Bienkowska, EU-kommissær for det indre marked.

Forslaget fra EU-Kommissionen betyder, at de 28 medlemslande bedre kan dele information om ulovlige produkter og igangværende undersøgelser, så de nationale myndigheder kan gribe ind over for ulovlige produkter. Samtidig vil mulighederne for kontrol af varer, der importeres til EU, blive styrket.

Det er gode nyheder for maskinbyggerne, lyder det fra den tyske brancheorganisation VDMA.

- Maskinbyggere skal overholde europæisk sikkerheds- og miljølovgivning, men ikke alle medlemslande har en tilstrækkelig kontrol af, om reglerne overholdes. Det forstyrrer konkurrencen for de enkelte virksomheder og gør det indre marked absurd, siger Holger Kunze, leder af VDMA's Europa-afdeling.

- Problemet forværres af den stigende online-handel. I tider med stramme budgetter vil en styrket koordination af nationale myndigheder give store fordele og være med til at udvikle lovgivningen omkring markedsovervågning, siger Holger Kunze.

Intet overblik over kontrol
Tidligere har den europæiske sammenslutning af værktøjsmaskinproducenter, Cecimo, også været på nakken af EU for ikke at gøre nok for at sikre, at CE-reglerne bliver overholdt.

- Spredningen af produkter, der ikke overholder CE-reglerne på EU-markedet, sætter både medarbejdernes sikkerhed og virksomhedernes konkurrenceevne under pres, siger Juha Mäkitalo, formand for Cecimos tekniske komite.

Det er EU’s Maskindirektiv, der i dag sætter rammerne for, hvilke sundhedsmæssige og sikkerhedsmæssige krav, værktøjsmaskiner skal overholde for at blive solgt og fungere i Danmark og resten af EU, mens det er Arbejdstilsynet, der i Danmark sørger for markedsovervågning af Maskindirektivet og fører tilsyn med CE-mærkede maskiner.

Hos Arbejdstilsynet oplyser man til Jern & Maskinindustrien, at man ikke har mulighed for at oplyse antallet af maskiner og virksomheder, som har fået et tilsyn fra Arbejdstilsynet de sidste år.

CE-mærkning af bærende stålkonstruktioner har også for nylig været under skarp kritik fra stålbranchen i Danmark, efter Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen kun har kontrolleret seks virksomheder i løbet af 2017 i forbindelse med markedsovervågningen af EN1090-standarden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109