Lønpres i nabolande risikerer at udløse større krav herhjemme
Tiden med beskedne lønstigninger lakker muligvis mod enden, skriver Finans.
Stigende konkurrence om den østeuropæiske arbejdskraft, opblomstring i Polen, Ungarn og Tjekkiet og stærke lønkrav i Tyskland kan være med til at drive lønnen op herhjemme, vurderer flere eksperter. Virksomhederne er også bekymrede.
- Selvom man inkluderer reserven af arbejdskraft fra udlandet, så er vi ved at være på det punkt, hvor man vil se lønningerne accelerere, siger Anders Svendsen, chefanalytiker i Nordea.
Lønstigningerne har de seneste år været afmålte, blandt andet fordi inflationen har været rekordlav. Denne kombination har ifølge Nykredit sikret solide reallønstigninger i den private sektor på omtrent 1,5 procent de seneste tre år.
Nu ser inflationen dog ud til at stige. Samtidig har lande som Tyskland, Holland, Storbritannien og Polen i dag en lavere ledighed end Danmark, og det øger ifølge Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, presset på lønnen.
Det kan man se i Tyskland. I disse dage slås de 3,9 millioner medlemmer i fagforeningen IG Metall for lønstigninger på 6 procent og mulighed for en 28 timers arbejdsuge. Deres arbejdsgivere, som tæller industriklenodier som Siemens og Daimler, har tilbudt dem 2 procent.
- Der er opsving mange steder i Europa på samme tid, og arbejdsmarkederne strammer til. Det kan godt betyde, at vi begynder at se lønpresset stige indenfor det næste års tid, siger Jacob Graven til Finans.