Flere testpladser til vindmøller på vej
Der er stor efterspørgsel efter testpladser på de nationale testcentre for vindmøller, som i dag er booket helt op. Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre har derfor indgået en aftale om en udvidelse af de nationale testcentre i Høvsøre og i Østerild med fire nye testpladser til at afprøve prototyper af nye vindmøller, og regeringen vil fremsætte lovforslag herom i marts. Det skriver Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse.
Der er fortsat også behov for at opstille nye testvindmøller uden for de nationale testcentre. Regeringen og Dansk Folkeparti afsatte i september 2017 sammenlagt 150 mio. kr. til opstillingen af forsøgsmøller i 2018-2019 som led i aftalen om en ny støttemodel for vind og sol i 2018-2019. Efter dialog med branchen har regeringen og Dansk Folkeparti nu besluttet at prioritere ekstra midler til demonstration og test af vindmøller på land i 2018 og 2019. Derfor flyttes midler fra sol- og vindudbuddene i 2018 og 2019 til en særlig pulje til testmøller uden for de nationale testcentre, så de kan opnå støtte i 20 år.
- Vi styrker forholdene for testmøller i Danmark, så vi fastholder Danmarks position som et globalt foregangsland på test og udvikling af vindmøller. Det sikrer den danske vindbranches konkurrencedygtighed til gavn for danske arbejdspladser, eksport og klimaet, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
I alt bliver der flyttet cirka 210 mio. kr. til puljen, hvilket forventes at svare til opstillingen af sammenlagt 35 MW testmøller. Midlerne i ordningen kan søges efter først-til-mølle-princippet med et loft for udbygningen i de enkelte år på 10 MW og 25 MW i henholdsvis 2018 og 2019. Forsøgsmøller, der opnår tilsagn om støtte i 2018, vil blive tildelt 11 øre/kWh i støtte, mens forsøgsmøller, der opnår tilsagn om støtte i 2019, opnår gennemsnittet af de vindende bud fra første udbudsrunde i de teknologineutrale udbud.