Klar opfordring: Det er nu, du skal tænke Industri 4.0
Spørgmål/svar interview med Claus Falk, bestyrelsesformand for IKT-klyngenetværket BrainsBusiness.
Hvordan definerer du Industri 4.0?
- Industri 4.0 er en sammenbinding af industrivirksomhederne og produktionen, og Industri 4.0 er skridtet efter robotterne. Nu binder vi produktionen sammen, og vi digitaliserer dataspor i produktion og industri. Det betyder, at virksomheder skal til at samarbejde på en helt ny måde, og der halter danske virksomheder stadig bagefter.
Hvor skal en lille industrivirksomhed starte med Industri 4.0?
- Jeg ville se på processerne ude omkring i virksomheden. Jeg ville kigge på, hvad der kommer ind og ud af fabrikken, og kigge på økosystemet rundt om virksomheden. Hvad har du af kunder, og hvad har du af leverandører. Industri 4.0 handler også om, hvordan man spiller sammen med sin servicepartner, og det handler i høj grad om en mental omstilling.
Hvor ligger den største udfordring?
- Før var produktionen et helligt sted, det er det ikke mere. Nu kan en PLC i produktionen fortælle ting, der kan være væsentlige for ens underleverandør eller kunder. Eksempelvis skal Grundfos’ enheder til at snakke sammen med deres konkurrenter. Grundfos skal åbne op for noget, der ellers har været meget lukket.
Hvordan ligger Danmark på globalt plan i Industri 4.0 kapløbet?
- Danmark ligger godt, fordi vi forstår digitaliseringen. Omvendt er vi præget af, at det er mange små spillere i industrien, så vi har ikke de virksomheder, der sætter maskin-til-maskin standarderne. Det er nemmere for de store internationale virksomheder at diktere sprog og standarder i kommunikationen.
Hvordan øger industri 4.0 virksomhedens konkurrenceevne?
- Hver gang du kan undgå produktionsstop eller forkorte levering og undgå materialemangel, så er det en gevinst. Mange af de her ting har man haft i andre brancher i mange år, hvor der er langt flere informationer fra kunder til producent. Nu kommer det til industrien, hvor de ordreproducerende virksomheder pludselig kan få sendt tegninger direkte ind i produktionen, det vil også være en effektivisering.
Hvordan får IT-leverandørerne de mindre virksomheder bedst i tale?
- IT-leverandørerne skal være klar med nogle business cases, der viser, at hvis produktionsvirksomhederne kobler sig op digitalt med sin underleverandør, så er der gevinst. IT-leverandøren skal kigge udover IT, de skal ind og vise, hvor de kan skabe værdi. Som IT-leverandør skal du kigge på, hvilke data du kan få hvor, og hvad du kan bruge dem til.
Hvad sker der, hvis Danmark ikke speeder Industri 4.0 op?
- Det vil hæmme vores konkurrenceevne. Danmark er jo et dyrt produktionsland, men når vi har et effektivt produktionsapparat og kompetente medarbejder, opnår vi konkurrenceevnen.