23948sdkhjf

Data vejer tungt for Eilersen

Digitale vejeceller er et solidt fundament for Industri 4.0 og digitaliseret produktion, påpeger Eilersen Electric.

Med nye teknologier som big data, internet of things (IOT), 3D-printere og uendeligt mange services i "skyen" er visionen blevet realistisk og opnåelig, og den vil hjælpe med at omsætte produkter og processer til digitale formler.

Opsamling af data er en af hjørnestenene i Industri 4.0-tankegangen, derfor er pålidelige og præcise målesensorer en af de vigtige komponenter for at kunne implementere nye produktionsformer i praksis.

Sådan lyder det fra administrerende direktør og civilingeniør Frederik Juul Eilersen fra vejecelle-producenten Eilersen Electric, som både producerer og udvikler vejeceller på fabrikken i Nordsjælland.

- En vigtig forudsætning for at udnytte fordelene ved industri 4.0 er, at den meget udbredte analoge og nu forældede 4-20mA standard erstattes af instrumentering med et digitalt interface. Dette digitale interface kunne eksempelvis være baseret på industrielt EtherNet såsom EtherCAT, EtherNet/IP eller Profinet, .

Han peger på, at industrien med en digital målekæde helt ned til sensorniveau opnår en tovejs kommunikation med data for alle målepunkter og diagnostik til rådighed.

- Derved opnår man alle de fordele og muligheder som digitale sensorer giver, siger Frederik Juul Eilersen.

Øger oppetid på maskinerne
Med en digital målekæde vil fabrikschefen og produktionschefen kunne modtage detaljerede informationer om for eksempel problemer og afvigelser øjeblikkeligt, uanset hvor de befinder sig.

Dagens automatiserede produktion kører 24/7, og kan selv i weekenden følges og overvåges. Derved kan det afgøres, om hændelser kræver øjeblikkelig indsats, eller om man kan vente til førstkommende hverdag.

Og man kan ifølge Frederik Juul Eilersen investere nok så meget i avanceret IT og softwareløsninger, men hvis instrumentering og sensorer fortsat er baseret på analoge 4-20mA- eller mV-signaler, så får man ikke adgang til at udnytte fordelene ved digitalisering fuldt ud.

Dermed tabes en del af værdien i Industri 4.0-tankegangen.

- Der er langt flere fejlkilder i forbindelse med analoge målekæder som eksempelvis følsomhed over for EMC og A/D-konvertering i målekæden. En stor fordel ved digitale målekæder er, at disse fejlkilder stort set elimineres. De måledata der modtages er præcise og valide. Modtager man ikke data, er der noget galt, og i så fald kan selve instrumenteringen supporteres remote med mulighed for at aflæse status, måleværdier og diagnostik for den individuelle digitale vejecelle, siger Frederik Juul Eilersen.

Bedre fejlfinding
Direktøren peger på, at en løsning med analoge vejeceller typisk modsat den digitale kun giver mulighed for at aflæse data for det samlede system og ikke giver muligheden for at fejlfinde på hver enkelt komponent.

- På grundlag af data fra et system med digitale vejeceller kan man registrere nogle måske usædvanlige, men endnu ubetydelige vibrationer i maskiner. Med den information kan man for eksempel forudse, at komponenter i den pågældende installation som lejer eller lignende skal udskiftes ved næste produktionsstop for at undgå et driftstop på et kritisk tidspunkt, siger Frederik Juul Eilersen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078