Ny platform sikrer dataudveksling
- Den digitale, netværksmæssige sammenkædning af industriel produktion med informationsteknologi er centralnervesystemet i morgendagens intelligente fabrik. Med en ny hardwareplatform sikrer Bihl+Wiedemann, at data fra aktuatorer og sensorer behandles optimalt og sendes til det øverste IT-niveau.
Sådan lyder det fra Bihl+Wiedemann, som er specialister i automation og automationsteknik. For Bihl+Wiedemann sker forbindelsen mellem de to niveauer via den åbne kommunikationsprotokol OPC UA, som i dag har etableret sig som den førende de-facto-standard for Industri 4.0-applikationer.
Bihl+Wiedemann oplyser, at gennem diskussioner med brugere blev OPC UA hurtigt anerkendt som langt den bedste løsning med hensyn til det aktuelle miljø. Bihl+Wiedemanns kunder har nemlig specifikt efterspurgt AS-i enheder med netop denne protokol til Industri 4,0 - applikationer.
- Hvis der i fremtiden bliver etableret en anden standard, vil vi selvfølgelig reagere med det samme, siger administrerende direktør for Bihl+Wiedemann GmbH, Jochen Bihl og uddyber.
- Men i øjeblikket har markedet klart valgt OPC UA, og det giver absolut mening for os både teknisk og strategisk.
OPC UA opfylder krav
Som en universel, standardiseret, tværgående grænseflade opfylder OPC UA alle kravene til morgendagens intelligente fabrik: den muliggør adgang til data på alle niveauer, kan sammenkoble komponenter fra forskellige producenter samt analysere, behandle og præsentere dataene på en bred vifte af enheder som eksempelvis mobiltelefoner eller tabletcomputere. Den sikrer også problemfri forbindelse til fælles ERP- og cloud-systemer som SAP eller Microsoft Azure.
For brugeren giver dette mange fordele: Takket være den standardiserede datatransmission til alle maskiner og systemer, elimineres unødig sammensætning og omdannelse af data. Dette gælder både for horisontal integration såsom sammenkobling af forskellige fabrikker rundt om i verden og for vertikal integration fra aktuator- / sensor-niveau gennem styringsniveauet op til produktions- og udførelsesniveauet og endelig til virksomheds overordnede planlægning.
Grydeklare data
Bihl+ Wiedemann oplyser, at når det gælder brugen af så at sige ’grydeklare’ data fra aktuatorer og sensorer, er der stort set ubegrænsede muligheder i Industri 4.0 - alderen.
Således kan overvågning over længere tid hjælpe med at afdække svage punkter eller uregelmæssigheder i processer og produktioner. Ved at behandle data på en lokal server eller i et ’cloud’-miljø kan eksempelvis værktøjsslid registreres, og der kan automatisk korrigeres herfor - nogle gange endda mens bearbejdningen foregår.
Intelligente algoritmer tillader ’Big Data’ - analyser på de højere niveauer: eksempelvis med hensyn til forholdet mellem levetid og omkostninger til værktøjer fra forskellige producenter, optimering af produktionscyklus og ressourceforbrug eller planlagt, forebyggende vedligehold.