I Århus skaber de fremtidens overflader
På Teknologisk Institut i Århus arbejder fire PVD-maskiner og to ion-acceleratorer i døgndrift på at lave overfladebelægninger til industrien. Udover produktionen arbejdes der samtidig på at udvikle nye belægninger og nye metoder til overfladebehandling.
Teknikken bag Physical Vapour Deposition (PVD)-teknologien er, at der under vakuum skabes et kontrolleret plasma, som benyttes til at flytte enkelte atomer fra en fast kilde via gas/plasma-fasen over på værktøjet/komponenten, som skal overfladebehandles.
Resultatet kan for eksempel være en ekstremt hård keramisk belægning eller en slidstærk lavfriktionsbelægning som eksempelvis en diamantlignende kulstofbelægning, de såkaldte DLC’er. Derudover kan PVD-processen benyttes til at ændre overfladers mekaniske, optiske, kemiske eller elektriske egenskaber.
Ny generation
Det hele foregår på Teknologisk Instituts Tribologicenter. Tribologi er videnskaben om friktion, mekanisk slid og smøring.
Tribologicenteret har løbende udviklet sine deponeringsprocesser, ekspanderet sin maskinkapacitet og har indenfor de sidste par år investeret i flere PVD-maskiner og endnu en ionaccelerator. På grund af kapacitetsmangel har det været nødvendigt at investere i endnu en PVD-maskine.
I uge 21 får centeret derfor leveret en helt ny PVD-maskine, en såkaldt andengenerations PVD-maskine, som er udstyret med det nyeste teknologi inden for HiPIMS, og som er i absolut verdensklasse. HiPIMS er en forkortelse af High Power Impulse Magnetron Sputtering.
- Den nye maskine er absolut banebrydende og giver mulighed for en helt ny måde at producere endnu bedre overfladebelægninger på, siger centerchefen Lars Pleth Nielsen.
Nye overfladebelægninger
Det nye andengenerations udstyr har fire såkaldte HiPIMS-katoder, som kan give meget kraftige impulser i meget korte tidsrum. Det giver helt nye plasmabetingelser og dermed helt nye muligheder for at udvikle endnu hårdere, glattere og langt mere slidstærke belægninger.
Lars Pleth Nielsen forudser mange muligheder med den nye HiPIMS-maskine, herunder udvikling af helt unikke belægninger til skærende værktøjer til bearbejdning af blandt andet rustfri stål, nye og hårdere selvsmørende belægninger, der gør, at virksomheder ikke behøver at bruge olie eller andre smøremidler under endnu mere belastende betingelser, end hvad der er muligt med de nuværende DLC- belægninger.
- Industrien viser stor interesse for det, da det er med til at øge produktiviteten samtidig med, at produktionen bliver endnu mere miljøvenlig, forklarer Lars Pleth Nielsen.