23948sdkhjf

Fleksibilitet og hurtighed giver succes i Valby

Der er 10 maskiner, fem ansatte inklusiv direktøren selv, og så er der serier i styktal fra en enkelt til en halv million til kunder over hele verden.

Det er hovedingredienserne i den opskrift, som er blevet en succes for Maskinfabrikken Automa i Valby, som producerer bolte, møtrikker og andre komponenter med en diameter fra to til 65 millimeter på CNC-maskinerne i Valby.

Løbende tikker der nye ordrer ind på maskinerne fra kunderne, og der kommer flere nye kunder til i øjeblikket. Og de kommer af sig selv.

- Vi er fleksible og hurtige, og kunderne ringer jo bare til mig, hvis der er en ændring i ordren, siger Lena Thomsen, som er direktør og indehaver af Automa.

Lena Thomsen holder til på kontoret i fabriksbygningen i Valby, og hun kan fra skrivebordsstolen helt konkret høre, om alt kører som det skal i maskinhallen på den anden side af væggen.

Det gør det oftest, og de snurrende maskiner har resulteret i positive tal på bundlinjen de sidste mange regnskabsår. I det nyeste regnskab blev der leveret et ifølge Lena Thomsen pænt overskud, og der har været råd til at modernisere maskinparken og -hallen.

- Vores styrke er, at vi har det rigtige flow på maskinerne, og at vi kun er fem ansatte. Vi kører med flextid, og de ansatte står faktisk for hver deres del af maskinerne, forklarer direktøren, som hænger produktionssedlerne ind i maskinhallen, hvorefter de ansatte styrer resten selv.

Bonus til de ansatte
Den høje grad af medarbejderansvar bliver belønnet i form af overskudsdeling, når året er omme. Det sker i form af en bonus, hvor medarbejderne får noget ekstra for hver time, de har arbejdet i årets løb. I maskinhallen arbejder tre svende, hvor en er værktøjsmager og to er industriteknikere, samt en finmekaniker-lærling. Derudover arbejder Lena Thomsens mand på lageret.

Det team får maskinerne til at køre i rigtig mange timer hvert eneste døgn, og om natten køres der også ubemandet på automaterne i det omfang, det er muligt. Det er dog netop om natten, at der er mulighed for at udvide produktionen, og det overvejer Lena Thomsen i øjeblikket.

- Vi har en god forretning, og vi har råd til investeringer i maskiner, så vi skal ikke være større. Jeg vil sådan set heller ikke selv have mere arbejde, og hvis vi skal noget, så skal vi have et skift mere, så vi er sikre på, at maskinerne ikke stopper om natten, siger Lena Thomsen med henvisning til maskinstop og påfyldning af stænger på langdrejerne.

Sidstnævnte er ifølge direktøren så kompliceret, at det ikke kan udføres af en robot, men trods den manuelle håndtering omkring maskinerne formår Automa alligevel at holde priserne nede.

- Vi har jo kunder, der flytter deres ordrer til eksempelvis Taiwan, men Taiwan kan ikke levere så hurtigt som os og heller ikke i samme kvalitet. Derfor ender et også med at være billigere for kunden at få produceret i Danmark frem for udlandet, siger Lena Thomsen, som også har kunder, der selv har behov for at komme til Valby og kigge med på maskinerne, når deres emner kører.

- Det er helt ok med os, det må de gerne, siger direktøren med et smil.

Sverige og Norge
De cirka 80 aktive kunder hos Maskinfabrikken Automa kommer hovedsageligt fra Danmark, men der er også svenske og polske ordrer i bogen.

Dem vil Lena Thomsen gerne have nogle flere af.

- Vi kigger lidt mod Sverige og Norge, hvor vi har hørt, der er lang leveringstid på emner i øjeblikket. Der kan vi måske gøre noget, for vi har pladsen på maskinerne, og vi kan levere hurtigt, siger ejeren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095