23948sdkhjf

Formkon investerer millioner gipsstøbning 2.0

Skive-virksomheden klar med gipsstøbning 2.0, og den tyske bilindustri har allerede meldt sig som kunder.

3D-print og gipsstøbning er ofte hurtigere end alternativerne, der blandt andet omfatter sandstøbning. Det fortæller de hos Formkon, hvor de har investeret over 7 mio. kr. i en proces, de har døbt gipsstøbning 2.0.

Formkon er specialist i at støbe og færdigbearbejde prototyper i aluminium og magnesium.

- Vi er overraskede over, hvor få der egentlig kender gipsstøbning og ved, at det er en hurtig og økonomisk løsning til at fremstille et mindre antal prototyper, siger Dan Nielsen, salgsdirektør hos Formkon.

- Før var processen mest interessant til at fremstille i helt små styktal, det vil sige en-ti prototyper. Nu kan et større antal prototyper med fordel også fremstilles ved processen, uddyber han.

Inden for bilindustrien er de dog ved at få øjnene op for fordelene. Her leverer Formkon blandt andet gipsstøbte prototyper i aluminium eller magnesium til nye el- og hybridbiler. Tiden er en afgørende faktor for de store bilproducenter i kapløbet om at komme på markedet med nye modeller, og derfor skal prototyperne kunne fremstilles hurtigt og præcist.

Alternativerne er typisk sandstøbning eller CNC-bearbejdning fra blok, som imidlertid ofte er væsentlig mere omstændelige og tidskrævende processer.  Hos Formkon er man derfor overbevist om, at den nye type gipsstøbning også vil finde indpas i andre industrier.

Næste generation støbeproces
Grunden til, at Formkon kalder den nye proces gipsstøbning 2.0, er den enkle, at man med en massiv investering de seneste to år har rykket hele processen en generation op.

Processen er blevet mere automatiseret, hvilket giver en højere og mere ensartet kvalitet og sikrer hurtigere gennemløbstider ved et større antal prototyper. Gipsstøbning i sig selv er en gammel teknologi, men kombineret med state-of-the-art 3D-print og CNC-bearbejdning kan man i dag fremstille prototyper in-house hurtigere.

- Hjertet i vores satsning er vores 3D-printer, en af de største printere på markedet, fortæller produktionschef Martin Løgsted, og fortsætter:

- Derudover har vi investeret i flere industriovne, automatiseret gipsblandeanlæg og nye typer gips.

Som nævnt har Formkon investeret over 7 mio. kr. i alt, og nu viser resultaterne sig. Hele processen foregår nu i huset, og Formkon kan nu levere et større antal støbte prototyper efter bare en-to uger, hvad der er væsentligt hurtigere end tidligere.

Ny og traditionel teknologi
Processen tager afsæt i Voxeljet VX800 3D-printeren, som ud fra digitale 3D-filer kan printe emner op til 850x450x500 mm. De færdige plastmodeller består af tynde lag af lim og pulver – hvert lag kan være så tyndt som 150 my. Gipsstøbeprocessen stiller få krav til emnets udformning, og de færre tidskrævende konstruktionsregler er også med til at fremskynde processen.

- Skal jeg sammenfatte processen, så indstøber vi plastmodellerne i gips, og derefter bliver plasten brændt væk ved 700 grader, forklarer produktionschef Martin Løgsted.

- Det efterlader et hulrum i gipsen, som vi kan fylde op med flydende aluminium eller magnesium. Når metallet er størknet, kan vi slå gipsen i stykker, og så står vi tilbage med en komponent i metal, som vi kan bearbejde i vores CNC-afdeling.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094