Den internationale offshore vindmøllebranche mødes i Danmark
Danmark er vært ved et møde 2.-4. marts for repræsentanter i det fælles, europæiske POWER cluster samarbejde.
- POWER cluster samarbejdet har haft stor betydning for erfaringsudvekslingen på et marked, hvor de første projekter virkelig var pionerarbejde. Fundamenttyper, levetid i et saltholdigt miljø, vejrpåvirkning og meget andet skulle man først danne erfaringer med, og POWER cluster har været med til at indsamle og koordinere data fra et stigende antal havvindmølleprojekter og bygge bro mellem de enkelte landes aktører, forklarer manager Renewables, Morten Holmager, fra viden- og teknologicentret Offshore Center Danmark, som er vært ved mødet.
Danmark var pionerer
- At mødet finder sted i Danmark, er et udtryk for den betydning, dansk knowhow har haft for udviklingen inden for havvindmølleteknologi. Vi var de første i verden til at placere vindmøller på havet, og selvom vi ikke længere er verdens største havvindmøllenation, er vi fortsat førende på en lang række områder, lige fra kabellægning og opsætning af møller til produktion og drift af havvindmølleparkerne, siger Morten Holmager.
Mødet 2.-4. marts er en foreløbig afslutning på POWER samarbejdet, og udover at have skabt dialog på tværs af landegrænserne i en hastigt voksende branche, er der kommet en række konkrete initiativer ud af samarbejdet. Eksempelvis afholdes der hvert år i november OWIB - et netværksarrangement, hvor producenter, leverandører og brancheorganisationer mødes til en slags speeddating for at aftale samarbejde.
- I de seks år, Offshore Center Danmark har deltaget i POWER samarbejdet, har havvindmøller udviklet sig fra et smalt marked til et gigantisk forretningsområde. Det var med nogen undren, andre lande betragtede de danske havvindmølleprojekter som Vindeby (verdens første havvindmøllepark) og Horns Rev. Der var også mange udfordringer, men efterhånden som de er løst, har Danmark vist vejen for eksempelvis England og Tyskland, som har en lang række projekter på tegnebordet – samtidig med, at havvindmøller er et væsentlig bidrag til at opfylde EU's mål om at 20 % af el-forbruget skal produceres af vedvarende energi.