CE-mærke er guld værd for maskinfabrik
Det er gået stærkt, rigtig stærkt, siden maskinfabrikken Kimas med base i Kolding for knap fire år siden fik sit første CE-mærke og kunne begynde at levere byggestål. Alene i løbet af de sidste par år er omsætningen steget med 23 procent, og på kundesiden har også den krævende vindmøllebranche meldt sig.
På væggen i mødelokalet hænger certifikatet, der demonstrerer, at Kimas i dag kan levere i execution class 3 under EN 1090, og om få uger skulle ISO 9001 og 14001 også gerne være i hus.
- Det gør det bare rigtig meget nemmere at komme i betragtning til de store opgaver. Når vi kommer med certifikatet, er der slet ingen diskussion om, hvorvidt vi kan levere den kvalitet, kunden efterspørger. Execution class 3 har åbnet mange døre for os, så selvfølgelig skal vi også have 4’eren hjem, siger ejer og direktør Rune Lund.
Kunderne stiller højere krav
Det er især på svejseopgaverne, at certificeringerne har gjort den store forskel for Kimas, men Rune Lund oplever også, at kunderne generelt er blevet langt mere opmærksomme på at stille krav, når det gælder byggestål.
- For bare et par år siden oplevede vi, at rigtig mange af vores kunder ikke udformede deres krav i henhold til udførelsesklassen, som de jo ellers skulle. Der var det jævnligt os, der måtte tage fat i dem og forklare, hvordan de skulle stille kravene. Og hvis de endelig stillede krav, kunne de sjældent forklare os, hvordan vi skulle læse dem, hvis vi var i tvivl om noget. Men den situation er vendt helt om i dag, forklarer Rune Lund.
Og samtidig med at kunderne er blevet bedre til i det hele taget at stille krav, er de også begyndt at stille højere krav. I en stigende del af de forespørgsler, Kimas får, er execution class 3 en selvfølge.
- At have de rigtige certificeringer giver os en solid troværdighed overfor kunderne, så selvfølgelig skal vi også certificeres til execution class 4. Det gør det meget lettere at komme gennem nøglehullet, og samtidig er der så ikke noget, vi må sige nej til, siger Rune Lund.
Bedre til at samle fejl op
Ifølge Rune Lund er dokumentationsarbejdet ikke noget, man skal lade sig skræmme af. Hverken i forbindelse med certificeringerne eller i forbindelse med det daglige arbejde. Faktisk har det endda nogle positive sideeffekter.
- Det kræver selvfølgelig et stykke arbejde at få beskrevet sine processer, men i bund og grund handler det jo bare om at beskrive, hvad man plejer at gøre og så holde sig til det. At gøre det stykke arbejde har givet os et system, hvor vi er meget bedre til at få samlet fejl op og sikre, at vi ikke begår dem igen, så det er virkelig en fordel, fortæller Rune Lund, der også påpeger, at det er vigtigt at vælge det rette system.
- Vi har siden den første certificering brugt det samme system, QS3834 fra Kristensen & Partners, som er webbaseret og meget enkelt at anvende. Samtidig har vi haft et virkelig godt samarbejde med virksomheden bag, hvor Flemming Kristensen har været vores faste konsulent.
- Sagt enkelt har han sørget for at forklare tingene på almindeligt dansk for os - også under audits - og det gør altså en stor forskel, når man ikke selv har tid og overskud til at sætte sig ind i flere tusinde siders teknisk lovstof. Så hvis man endnu ikke er certificeret, er det mit råd, at man skal skynde sig at komme i gang, men at man samtidig bruger noget energi på at vælge det rette system og den rette samarbejdspartner.