Fælles indsats skal sikre lærepladser til smedeelever
Mangel på faglærte er en udfordring - også for metal- og maskinindustrielle virksomheder over hele landet.
I Industrisamarbejdet, der er et fællesskab bestående af 1.750 virksomheder - og som er en del af Dansk Industri - har man derfor introduceret en lærlingeindsats, hvor medlemsvirksomheder over hele landet tager ansvar for at uddanne fremtidens faglærte smede, industriteknikere, automatikteknikere og værktøjsmagere.
Erhvervsskolen Hansenberg i Kolding har nu indgået en aftale med Industrisamarbejdets Lærlingeindsats. Aftalen indebærer, at Industrisamarbejdets Lærlingeindsats fungerer som koordinator og sørger for at matche smedeelever med virksomheder fra Industrisamarbejdets Lærepladsnetværk, hvis eleverne ved afslutningen af Grundforløb 2 mangler en læreplads - og i øvrigt opfylder en række grundlæggende kriterier.
- Det betyder, at vi kan kommunikere noget sikkerhed ud til eleverne om, at deres praktik er garanteret. Derfor er jeg glad for DI's initiativ - og for at virksomhederne tager ansvaret på sig for at sikre eleverne en kvalificeret gennemførsel af deres uddannelse, siger skolechef for Teknia, Designia og 10. klasse på Hansenberg, Dan Zielke.
Stor jobsikkerhed
Fra DI lyder det, at de ufaglærtes andel af beskæftigelsen i den metal- og maskinindustrielle branche er faldet i de senere år. Forklaringen skal blandt andet findes i digitalisering, automatisering og produktivitetsforbedringer, for den teknologiske udvikling giver mange muligheder - men udviklingen kræver også dygtige medarbejdere, der er i stand til at udnytte disse muligheder.
I de kommende år går mange faglærte i branchen på pension, og ifølge DI kan det give virksomheder alvorlige rekrutteringsudfordringer. Det er derfor helt afgørende, at flere unge uddannes til en fremtid som eksempelvis smed.
- Jobsikkerheden for smede er utrolig stor, og om ganske få år vil efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft være enorm. Derudover er en erhvervsuddannelse langt fra en ensporet vej. Det er en vej med mange afkørsler og muligheder, så man åbner mange døre ved at tage en erhvervsuddannelse, påpeger Dan Zielke.
Medarbejdere fra Industrisamarbejdets Lærlingeindsats har i det forgangne år rejst rundt i Danmark for at besøge flere end 300 virksomheder, som alle har tilmeldt sig lærepladsnetværket.
Tal for foråret 2018 viser, at virksomhedernes indberettede antal af potentielle lærepladser for smedeelever er højere end antallet af elever, der har brug for hjælp til at finde en læreplads.