23948sdkhjf

Big Science rækker hånden ud til dansk industri

Langt flere industrivirksomheder kan høste ordrer på de store europæiske forskningsanlæg, lyder det fra BigScience.dk. Netværket er gratis

Der er rigtig store muliugheder for dansk metal- og maskinindustri i Big Science.

Læs Jern & Maskinindustriens interview med Arne Jensen, projektleder hos BigScience.dk, her:

Hvorfor er Big Science interessant for metal- og maskinindustrien?
- Big Science er et marked, som passer til vores industrikultur. Det er et marked for højteknologiske emner, hvor der er store krav til dokumentation og kvalitet, og så kræver det gode samarbejdsevner at være med. De kompetencer har mange danske industrivirksomheder.

Hvad bremser danske virksomheder?
- De store forskningsfaciliteter er ikke noget, vi tidligere har opfattet som et marked i Danmark. Man har haft den opfattelse, at det har krævet højt niveau af viden om fysik at levere til Big Science. Det er en misforståelse, for på komponentniveau kan danske virksomheder sagtens være med.

Det er gratis at være med i BigScience.dk.

Udenfor Lund i Sverige er opbygningen af neutronforskningsfaciliteten European Spallation Source (ESS) i fuld gang.

I Europa er den mest kendte Big Science facilitet partiacceleratoren i Cern.

BigScience.dk drives af Teknologisk Institut og Danmarks Tekniske Universitet og finansieres af Styrelsen for Forskning og Uddannelse samt det interregionale projektet Cross Border Science and Society.

Hvordan får vi udnyttet potentialet i Big Science?
- For mig at se er det afgørende, at virksomhederne bliver opmærksomme på, at det her marked eksisterer. Derefter handler det om at gøre sig kendt som mulig leverandør, og man er nødt til at deltage i netværket omkring forskningsfaciliteterne, så man får en fornemmelse af, hvad det handler om. På verdensplan burde vi i mine øjne lægge på 1-2 pct. af verdensmarkedet, hvilket vil 2,5-3 mia. kr. Og vi ligger i dag på cirka på 300 mio. kr.

Hvad er den største udfordring ved at blive leverandør?
- Det personlige kendskab til forskerne betyder meget, for forskerne står ofte selv bag at hente prisoverslag ind fra virksomheder, når det er under beløbsgrænsen 50.000 euro. Hvis beløbet er større, skal opgaverne i offentligt udbud. Så skal man have gevinst, skal der investeres noget tid. Man skal kende kunden for at kunne komme ind på det her marked, men man skal som sagt ikke være videnskabsmand.

Hvad er BigScience.dk’s rolle?
- I BigScience.dk hjælper vi medlemmerne med at fortolke de forskellige udbud og indkøbsordninger, så medlemmerne bliver opmærksomme på mulighederne i Big Science projekterne. Derudover leverer vi et nyhedsbrev, hvor vi sorterer i strømmen af udbud og sender det ud til danske virksomheder. I enkelte tilfælde målretter vi også vores kommunikationen mod en specifik gruppe af medlemmer, som vi ved vil være relevante til en specifik opgave.

Hvad koster det at være med?
- Ingenting. Et basismedlemskab er gratis. Vi har nu 270 medlemmer, som vi hjælper med at forstå de her udbud, men vi skriver ikke virksomhedens tilbud, og vi arrangerer ikke ture til forskningsfaciliteter for enkelte virksomheder. Og nye virksomheder er meget velkomne.

Hvad er lige nu den danske Big Science succeshistorie i øjeblikket?
- Det er byggeriet af European Spallation Source (ESS) i Lund i Sverige. På ESS leverer danske virksomheder lige under 9 pct. af de konkurrenceudsatte udbud, men vi kan sagtens komme højere op, fordi ESS er så geografisk tæt på. Der ligger også store forskningsfaciliteter i Hamborg, og de er yderst interessante for danske industrivirksomheder.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094