23948sdkhjf

Stålkommentar: Aftagende kinesisk ståleksport

Stålværkerne henviser til øgede omkostninger og hæver deres priser kraftigt. Kina planlægger at øge sin produktion af stål, men vil eksportere mindre.
Stålproduktionen i verden blev i 2010 på 1,4 mia. ton, hvilket er en stigning på 15 % i forhold til året før, bekræfter World Steel Association. Kina er stadig verdens største stålproducent med en produktion på næsten 627 mio. ton i 2010. Der er stor afstand til nummer to, Japan, som producerede godt 110 mio. ton i 2010, og nummer tre, USA, med lidt over 80 mio. ton.

Ved en stålindustrikonference i Beijing meddelte kinesiske talsmænd Steel Business Briefing, at produktionen forventes at øges til 660 mio. ton i 2011, men at den kinesiske ståleksport vil blive mindre.

De 20 største stålproducenter stod i 2010 for 43 % af den samlede produktion i hele verden, konstaterer SBB. Verdens største stålproducent er stadig ArcelorMittal, som producerede 90,6 mio. ton i 2010, fulgt af fire kinesiske stålværker, og på sjette pladsen er koreanske Posco med 35,4 mio. ton.

Ser vi på vores del af verden, så fortæller Eurometal, at salget af pladeprodukter fra europæiske stål-servicecentre, steg med 26 % fra 2009 til 2010, efter en nedgang på 27 % fra 2008 til 2009.

Højere råvarepriser
Det er spothandler i Kina, der sætter standarden for verdensmarkedsprisen på jernmalm, og første halvår af 2011 kan give rekordhøje niveauer. Det er derfor vigtigt, at stålværkerne kan videreføre omkostningerne til slutleddet, konstaterer Metalloinvest, Ruslands største malmproducent, som blev interviewet af SBB. Metalloinvest, som producerer 40 mio. ton årligt, har planer om at øge sin kapacitet for at tage kampen op med de “tre store” mineselskaber i Australien og Brasilien.

Japan importerer 10 mio. ton jernmalm pr. måned. Hvordan malmprisen påvirkes, afhænger af hvor længe den japanske bilindustri holder lukket som følge af jordskælvet. Den vurdering gør Sveriges Radio i sit Ekonomieko den 14. marts og forudsiger prisfald fulgt af en prisstigning, når produktionen kommer i gang igen. Sker dette samtidig med, at genopbygningen af de nordlige dele af landet påbegyndes, så er Ekots vurdering, at der kan komme voldsomme prisstigninger på malm, men også på kobber, zink, nikkel og aluminium.

Olieprisen er en anden faktor, som overvåges af stålværkerne, da det påvirker energiomkostningerne grundet koblingen til prisen på gas. Eurofers talsmand Axel Eggert påpeger i en kommentar til SBB vedrørende hændelserne i Nordafrika og Mellemøsten, at gaspriserne i Europa allerede hører til de højeste i verden med niveauer for industrien, som ligger godt 20 % højere end i USA og 197 % højere end i Kina. Markus Gebhardt som udtaler sig på vegne af VIK, den tyske union for industrielle energiforbrugere, fortæller til SBB i marts, at gas, som nu købes til dagspris i Tyskland, er revet løs fra olieprisen, men at energiomkostningerne for stålværkerne vil blive påvirket, omend med en vis forsinkelse.

Ingen risiko for overophedning
Der bliver bemærkelsesværdigt store prisstigninger på pladeprodukter i april, bekræfter Jost Massenberg, medlem af koncernledelsen på Thyssen-Krupp Steel Europe med ansvar for salget. Massenberg blev interviewet af SBB i forbindelse med Stahlmarkt-konferencen i Düsseldorf, og han pointerer, at han ikke ser nogen risiko for overophedning, da lagrene hos de tyske ståldistributører i februar 2011 alene steg til 1,6 mio. ton sammenlignet med 2,5 mio. ton i 2008, da krisen begyndte. Sebastian Bross, administrerende direktør for Salzgitter Flachstahl handelsselskab, udtaler sig også til SBB og konstaterer, at han heller ikke ser noget vendepunkt i den opadgående pristrend på tyndplader.

Kilde: Tibnor - http://www.tibnor.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094