WWF kræver politisk handling på plastområdet
For nyligt advarede en rapport fra Verdensbanken om konsekvenserne af en massiv stigning i verdens affald. Op mod 70 procent ventes verdens affaldsmængde at stige frem mod 2050, lød det.
Der er kort sagt al mulig grund til at dæmme op for de voksende affaldsmængder. Ikke mindst på plastområdet er udfordringerne massive og tilmed voksende. For verdens forbrug af plast synes ikke at aftage i en nær fremtid. Tværtimod, og derfor ender plastaffald i stigende omfang i verdenshavene.
I dag stammer betydelige mængder af plastaffaldet i havene fra den maritime industri. Omtrent 20 procent af den affaldsmængde, der skvulper rundt i havene, stammer fra fiskeri, olieindustrien og passagerskibe. På globalt plan antages det, at hele 640.000 ton årligt fiskeudstyr ender i havene af forskellige årsager. I EU genanvendes blot 1,5 procent i dag. De resterende mængder ender i naturen.
Efterlyser handling
En af de organisationer, der efterlyser snarlig handling, er Verdensnaturfonden, WWF. Det gælder både specifikt i forhold til maritimt plastaffald og i forhold til det øvrige plastaffald.
- Umiddelbart ser det eksempelvis ud som om, vi herhjemme genanvender ca. 30 procent af husholdningernes plastikaffald. Men statistikken er ikke retvisende, for tallene gælder blot indsamling, hvorefter det videresendes til sortering og oparbejdelse i udlandet. Dermed er der ikke et overblik over, hvad der efterfølgende sker med danskernes plastaffald, selv om det i statistikken fremstår som "genanvendt", påpeger havbiolog og plastekspert Malene Møhl fra WWF.
I WWF støtter man indførelsen af incitamenter fra politisk hold, der kan gøre det mere økonomisk fordelagtigt at genanvende plastaffald. Hvis man fra politisk side er i stand til at skabe en større genanvendelseskultur på plastområdet vil markedet for genanvendt plast stige. Der vil kort sagt skabes et større råvaremarked, som i sig selv vil bidrage til etableringen af følgeindustrier, lyder det fra Verdensnaturfonden.
Kig til Island og Norge
Island kan tjene som kilde til inspiration for hjemlige politikere. I Island opererer man ud fra devisen om "polluter pays" - princippet om at forureningsomkostningerne skal betales af den, der skaber affaldet. Bidrager man til at mindske affaldet, opnår man omvendt en skattemæssig begunstigelse.
Samme princip kunne indføres i Danmark, mener Malene Møhl, der opfordrer til at man sammentænker skatte- og miljøpolitikken.
Tilsvarende mener Malene Møhl, at man kan inspireres af de norske myndigheder, når det handler om mistede fiskeredskaber til havs. Ifølge EU skal tab af fiskeredskaber indberettes til de nationale myndigheder. Fremfor at udstikke bøder anvender de norske myndigheder ifølge WWF oplysningerne til at udsende fartøjer, der tager til havs og indsamler det tabte udstyr.