Fremtidens står på robot-robot-samarbejde
Robotter vil fremover ikke kun fungere i samarbejde med mennesker, men vil også kunne samarbejde med hinanden om at løse stadig mere komplekse opgaver.
Lektor Ole Ravn står i spidsen for DTUs forskning i robotteknologi. Han har arbejdet med robotter og autonome systemer de sidste 20 år og har i gennem årene været vidne til, at resultater fra forskningen kommer stadig hurtigere ud i den virkelige verden.
- De teknologier, vi forskede i for 10 år siden, er først rigtig ved at blive udnyttet nu, eksempelvis i selvkørende biler. Men vores nuværende forskning i samarbejdende robotter, forventer jeg, at vi vil se implementeret i industrien allerede om et par år, siger Ole Ravn fra DTU Elektro.
Tilpasser sig forandringer
Ole Ravns forskningsgruppe er i øjeblikket ved at udvikle softwaren til et avanceret samarbejde mellem flyvende og kørende robotter.
Det sker i forbindelse med en international robotkonkurrence, hvor de deltagende teams skal vise, hvordan de får robotter på jorden og droner i luften til at arbejde sammen om at løse forskellige praktiske opgaver.
Eksempelvis at finde en ventil på en kasse, bedømme hvilken størrelse møtrikken har, vælge det rette værktøj for til sidst at skrue den løs.
- I den nyeste robotforskning er vi lykkedes med at kode robotterne, så de er i stand til ikke kun at aflæse og genkende deres omgivelser, men også til at kunne håndtere ændringer, hvis eksempelvis noget er blevet flyttet, har skiftet farve eller form. Samtidig er robotterne i stand til at kommunikere og koordinere deres arbejde med andre robotter, forklarer Ole Ravn.
Robotteknologi og autonome systemer var et af de temaer, der var i fokus på High Tech Summit, som afholdes på DTU den 10. og 11. oktober. Her vil det bl.a. være muligt at høre oplæg fra Ole Ravn og deltage i debatten om fremtidig anvendelse af robotteknologi.