Amerikansk robotspecialist til Odense på tirsdag
Dansk Robot Netværk DIRA får besøg af den anerkendte robotspecialist Adil Shafi fra Detroit i USA på tirsdag, når DIRA samtidig åbner Automatiseringsprisen 2011 i Odense.
Et omdrejningspunkt i hans debatoplæg på tirsdag bliver, at Fjernøstens lave lønniveauer trækker vestlige virksomheder derud.
Automation giver konkurrencefordel
- Den udvikling kender vi også i USA. En amerikansk industriarbejder får omkring 20 dollar i timen, mens en kinesisk får 1 dollar eller mindre. Dog er der langt flere omkostninger, der skal regnes med. Hvis en virksomhed flytter produktionen til Kina eller Indien, er der omkostninger til at uddanne arbejderne samt til at flytte folk fra virksomheden med. Desuden koster fragt, forsendelse, benzin, told og andet på produkterne også, så de samlede omkostninger løber op i 10 dollar i timen, inden produkterne er hos forbrugerne. Det er stadig kun det halve af amerikansk løn, men satser virksomheden i stedet på robotter og anden automation og bliver i hjemlandet, kan den producere til mellem 3 og 5 dollar i timen – altså billigere end i Østen, konkluderer Adil Shafi.
Han nævner eksempler på amerikanske virksomheder, der med én fod ude af døren har droppet ideen om udflytning og i stedet via automatisering med robotter har udviklet sig til finansielt sunde virksomheder.
Adil Shafi har bidraget til at styrke virksomheders effektivitet og produktivitet markant i industribrancher som biler, fødevarer, rumfart, plastic, medicin og mange andre. Desuden har Adil Shafi tætte bånd til mange af USA’s universiteter og kender derfor til deres arbejde med at kommercialisere opfindelser og forskning. Han er i øvrigt selv uddannet på Michigan Technological University.
I USA udvikles små virksomheder
Han er tæt forbundet med mange af den amerikanske regerings organer, der arbejder for at støtte, rådgive, godkende og kommercialisere forskning og opfindelser.
- I USA arbejder industri, universiteter og regering meget tæt sammen for at udvikle virksomheder af arbejdet og forskningen på universiteterne. Regeringen har sat mange initiativer i værk som for eksempel skattefordele og fordelagtige lån til nye, små virksomheder. Regionalt er der mange små enheder, der støtter og rådgiver virksomheder om kommercialisering, siger Adil Shafi.
Arrangementet tirsdag klokken 14.00 holdes på Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi i Forskerparken I Odense. Adil Shafi er én af fem talere med fællesnævneren ”Produktion i Danmark set fra verden, virksomheden, samfundet, arbejdstagerne og ud i fremtiden”.