Stor Welcon-udvidelse står klar
Den danske producent af vindmølletårne, Welcon, har netop taget en helt ny svejselinje i brug. Pladsen er skabt ved byggeriet af 6.000 nye kvadratmeter, som sender fabrikken i Brande op på i alt 60.000 kvadratmeter.
Linjen øger virksomhedens svejsekapacitet med 35 pct.
- Vi forøger kapacitet og vores kapabilitet. Altså vores produktionsmængde og størrelsen på de emner, som vi kan producere, siger Jens Risvig Pedersen, administrerende direktør, Welcon.
Vindmølleproducenterne ønsker større og større vindmølletårne, og udvidelsen er en del af Welcons plan om at følge sine kunders efterspørgsel. Planen betyder, at fabrikkens areal er mere end fordoblet inden for de seneste fem år.
Kan løfte op til 300 tons
Svejselinjens teknik er den samme, som Welcon bruger på sine andre produktionslinjer. Og teknikken er unik, fordi man svejser flere svejsninger per mand. Derfor er lønandelen mindre, end man traditionelt har på den type svejsninger, forklarer direktøren.
Den nye fabriksbygning har traverskraner, der kan løfte tårnsektioner på op til 300 tons, og en ny 4-hovedet portalsvejsemaskine kan svejse fire rundsømme.
- Faktisk har vi to personer til at bemande hver af vores portalsvejsemaskiner, så svejsningen kan fortsætte i pauser og ved andre personlige stop. Dette sikrer høj kvalitet i vores svejsning og en effektiv proces, hvilket maksimerer outputtet fra vores produktionslinjer med minimale driftstimer, uddyber Jens Risvig Pedersen.
Fremtidssikrer fabrikken
Welcon har i alt investeret godt 400 mio. kr. over den seneste håndfuld år i udvidelser og optimeringer. Og de store investeringer i tårnproduktionen i Danmark, står i kontrast til kollegaen Titan Wind Energys fabrikslukning i Varde i for en måned siden.
- Vi har muligheden for at udvide og at følge med udviklingen. Konkurrencen på tårne er benhård og kommer fra Asien, men der er også andre europæiske producenter, siger direktøren, der peger på automation som et modsvar til konkurrencen fra lande med lavere løn.
- Vi har et rimeligt stort output fra vores fabrik, og automatiseringen gør, at vi kan begrænse lønomkostningerne i forhold til vores konkurrenter i udlandet, der per definition har billigere lønninger og kapacitetsomkostninger.