Topkarakter til underleverandør
Konsulenterne fra Gain & Co var forleden på automations-screening hos underleverandøren NG Metal ved Skive. Det blev en rundgang med høje karakterer og rosende ord fra "dommerne" Mette Klausen og Mikkel Viager.
For eksempel et sted, hvor en robot var blevet overflødiggjort. Der har NG Metal på egen hånd omprogrammeret robotten og fået den til at løse en anden opgave i forbindelse med en bukkemaskine.
- Vi har selv programmeret det. Vi vil gerne have noget viden og kunnen om robotter her i huset, lød det fra produktionschef Per Henriksen, som selv også bidrager med programmeringen.
Godt flow
Sådan er det med de fleste robotter på NG Metal. Firmaet har selv kompetencen til at få dem til at køre. Derfor er virksomheden også god til selv at finde de rigtige løsninger.
Som økonomichef Flemming Lind udtrykker det:
- Vi er ikke prisgivet, hvad en leverandør fortæller os. Vi gør det på vores egne præmisser.
- I er nået rigtigt langt, lød det anerkendende fra konsulent Mikkel Viager, som har en baggrund som robotingeniør.
Han og Mette Klausen var især glade for det meget logiske flow, som virksomheden har igennem fabrikshallerne. Der er ikke lang afstand fra den ene til den næste proces, så der er ikke brug for kompliceret transport.
NG Metal er en pladebearbejdende totalleverandør med laserskæring, afgratning, bukning, svejsning og overfladebehandling.
Svejsning er centralt, og virksomheden har to svejserobotter i Danmark og tre i dens fabrik i Ukraine. Virksomheden bliver bedre og bedre til at udnytte svejserobotterne, også til små serier.
- Vi bevæger os nedad i, hvor få styk, vi kan tage på svejserobotterne ad gangen, sagde økonomichef Flemming Lind.
Manuel håndtering
Et af de steder, hvor der ikke er automatiseret kraftigt, er i afgangen fra NG Metals laserskærere. Her bliver de udskårne plader stadig håndteret manuelt af medarbejderne. Men det er med velberåd hu. Virksomheden har vurderet, at der alligevel er brug for så meget manuel håndtering, så robotter ikke helt giver mening.
NG Metal har også hidtil sagt pænt nej tak til at opgradere til fiberlaserskærere.
- En fiberlaserskærer kunne være hurtigere, men det vil formentlig bare resultere i, at vi får lavere stråletid, og så har vi ikke opnået noget, sagde Per Henriksen.
Automations-screeningen er en service, som Gain & Co udbyder. Organisationen Arbejdsgiverne har tilbudt sine medlemsvirksomheder denne screening for at få et uafhængigt eftersyn af, hvor langt virksomhederne er kommet med automation.
Godt styr på processer
Mikkel Viager og Mette Klausen kunne efter den ret grundige gennemgang kun pege på nogle enkelte ting, der kunne forbedres i produktionen.
- I har så godt styr på jeres processer, så det vil være mere på det strategiske niveau, at man kan sætte ind, sagde Mette Klausen, der er ingeniør og tidligere netværksleder ved robotnetværket RoboCluster.
- Det kan godt være en overvejelse værd at se på jeres forretningsområder koblet op mod jeres strategi. Altså hvor giver det mest mening at satse, og hvilket produktions-setup skal vi så have, sagde hun.
Mikkel Viager tilføjede, at det kunne give mening at få en robot til at samle emner op fra rørlaseren, fordi der på nogle tidspunkter er behov for, at der står en mand fast og tager emner.
Da konsulenterne forlod virksomheden, kunne de to NG Metal-folk være godt tilfredse.
- Vi ved godt, at processen med at automatisere og optimere altid kan gøres bedre, lød det beskedent fra Flemming Lind.
- Tilbage i tiden havde vi, som mange andre, en robot stående ubrugt i et hjørne. Men det sker ikke længere, griner Flemming Lind.