23948sdkhjf

Sådan landede gigantisk drejemaskine på Fyn

Det var passion for store maskiner, som førte til, at Lykkegaard Pumper i 1990 bragte en 170 ton tung drejemaskine til Fyn.

Tilbage i november 1990 var det berømte B&W Skibsværft på Holmen i København ved at lukke.

Karsten Lykkegaard og hans far Bent Lykkegaard fra den lille virksomhed Lykkegaard Pumper på Fyn blev interesserede i en af værftets store drejemaskiner, en Schiess drejemaskine, som kan tage emner op til 12 meter i længden og 4,5 meter i diameter. Tidligere havde den drejet krumtappe til B&W’s skibsmotorer.

Det var den ældste ud af flere maskiner, som far og søn var interesserede i, en 170 ton tung drejemaskine fra 1933. De nyere CNC-styrede maskiner fra B&W blev solgt til udlandet.

- Min far og jeg var i København og kigge på maskinen. Min far elskede store maskiner. Vi gav et bud og fik maskinen for 180.000 kroner, som jo nærmest var jernprisen. Det var faktisk dyrere at få den kørt hjem til Fyn end den pris, vi gav for den, griner Karsten Lykkegaard, nuværende direktør i Lykkegaard Pumper.

Maskinen blev fordelt på flere lastbiler. Den tungeste del vejede 80 tons.

- Der var mange hjul under den blokvogn, husker Karsten Lykkegaard.

Det "impulskøb" er forklaringen på, at Danmarks største drejemaskine i dag står hos et mindre firma i Ferritslev på Fyn.

På marken

På det tidspunkt havde Lykkegaard-firmaet slet ikke plads til den store maskine. Så i begyndelsen stod den blot ude på en mark med presenninger over.

Senere blev der først bygget et tre meter dybt fundament, hvor drejemaskinen blev sat ind, og så blev der bygget en produktionshal uden om.

Da firmaet skulle i gang med at bruge maskinen, viste det sig, at der manglede noget.

- B&W-folkene have fjernet tryklejet, altså det leje, der skal tage trykket, når man spænder et emne op mellem de to pinoler. Men min far tegnede et nyt leje og jeg fræsede det ud, og så virkede det. Jeg var den første, der arbejdede med Schiess-maskinen, siger han.

Selv om Bent Lykkegaard nok mest var forelsket i den store maskine, så havde Lykkegaard Pumper også et reelt behov for en maskine i den størrelse. De skulle nemlig bygge nogle store pumper til Statoils bioprotein-anlæg i Kalundborg.

Senere kom der mange andre opgaver til maskinen. Blandt andet drejer firmaet sine store polyesterpumper på den store drejemaskine. Det er pumper, der kan pumpe varmt saltvand i store mængder.

- Vi har kørt mange millioner ind på den maskine. Den kører fint. Vi kan ikke dreje ned til tusindedele millimeter. Men hvis man ved, hvad man har med at gøre, så kan man sagtens lave godt arbejde på den, lyder det fra Karsten Lykkegaard.

Han er ligesom faderen glad for Schiess-maskiner.

- De laver stadig nogle af verdens bedste drejebænke på den fabrik, siger han.

Det tager noget arbejde at få sat drejemaskinen op, så den bliver kun brugt til opgaver med store emner.

Karsten Lykkegaard indrømmer gerne, at Schiess-maskine optager meget plads med sine 12 meters arbejdslængde.

- Vi har ikke brug for den længde. Samtidig fylder den det meste af en hal på 500 kvadratmeter. Hvis der kom én, der ville give den rigtige pris, kunne jeg godt finde på at sælge den, siger han.

Beundring

Den 170 tons tunge maskine giver altid anledning til beundring.

- Der er altid interesse for den, når vi har gæster. Maskinarbejdere og håndværkere skal lige studere den nærmere, og de spørger, om de må tage et billede. Sådan er det bare, griner Karsten Lykkegaard.

Han lover, at han vil åbne en flaske champagne, når den store maskine fylder 100 år i 2033. Hvis den stadig står i Ferritslev.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091