23948sdkhjf

Spansk arbejdstilsyn kritiserede Vestas

Selvom ansatte på fabrikken i Spanien fik udslæt og lungesygdomme, fastholdt ledelsen, at risikoen ved arbejdet var lav. Så kom arbejdstilsynet på besøg

Til trods for lægeundersøgelser der viste, at medarbejdere udviklede allergi og astma af arbejdet på Vestas-fabrikken, fastholdt ledelsen, at arbejdet var af lav risiko.

Det skriver Fagbladet 3F.

Kort efter ramte en byge af kritik vingefabrikken i Spanien. Det fremgår af et brev sendt fra arbejdstilsynet til den lokale fagforening i 2017.

Inden besøget vurderede Vestas, at arbejdet i store områder på fabrikken var af “lav risiko med intet behov for ændringer”.

Men arbejdstilsynet fastslår i brevet, at arbejdet sandsynligvis er “af meget høj risiko, som kræver øjeblikkelige ændringer” flere af de steder.

I brevet skrev arbejdstilsynet også, at de ansatte er udsat for giftige kemikalier i alt for lang tid ad gangen.

Samtidig krævede arbejdstilsynet, at Vestas undersøgte, hvorfor så mange af de ansatte blev syge.

- Men jeg har ikke været med til at gennemgå, hvorfor sygdomme rammer os, siger Jesús Martin, arbejdsmiljørepræsentant på Vestas-fabrikken i Daimiel.

Ifølge spansk lovgivning bør arbejdsmiljørepræsentanten ellers være med til at lave den type undersøgelser.

- Vi har flere gange klaget over arbejdsmiljøet, men meget lidt er ændret, siger Jesús Martin.

Fagbladet 3F er i besiddelse af en række mødereferater, hvor medarbejderne kommer med indsigelser mod farlige processer på fabrikken.

Helt tilbage i juni 2016, klagede medarbejderne på fabrikken eksempelvis over, at ledelsen ikke tog effektive forholdsregler for at forhindre sygdommene og ikke fortalte om registrerede allergitilfælde.

Jesús Martin er selv bekymret for, om de ansatte har nok beskyttelse på kroppen, når de står i nærheden af andre, der er midt i at håndtere farlig kemi.

Herunder epoxy og isocyanater, som er ekstremt allergifremkaldende og kan føre til astma.

- Der er stadig mange, som bliver syge, og vi har et farligt arbejdsmiljø, siger han.

Jesús Martin forklarer, at ansatte ofte arbejder med seks forskellige opgaver i fabrikshallen. Noget af arbejdet er giftigt.

- Derfor burde Vestas sætte skillevægge op, isolere processerne og afskærme de medarbejdere, som ikke er iført beskyttelsesudstyr, siger han.

Fagbladet 3F har fremlagt en række billeder taget på fabrikken for Hasse Mortensen, tidligere tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Han mener ikke, at samme arbejdsforhold ville gå ubemærket hen i Danmark.

- Det er et gedigent svineri. Arbejdstilsynet i Danmark ville reagere ganske energisk på en tilsvarende situation, siger han.

Billedet af et udbrændt kemiskab får også hård kritik af den tidligere tilsynschef.

- Det her må simpelthen ikke forekomme på en virksomhed, siger han.

Peter Hasle, professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, er enig med Hasse Mortensen i kritikken af arbejdsforholdene på de billeder, han har set.

- Når de ansatte så også bliver syge af arbejdet, viser det, at fabrikken udsætter dem unødvendigt for farlig kemi, siger han.

Fagbladet 3F har de seneste dage afsløret, at mindst 12 tidligere ansatte er blevet diagnosticeret syge af arbejdet hos den danske vindmøllegigant.

Ni fortæller, at de modtager eller har modtaget invalidepension fra et forsikringsselskab tilknyttet Vestas.

Sammen med billeder af udbrændte skabe, hvor giftig kemi er selvantændt, kemiske tønder, som udvikler dampe, og maskiner, der står smurt ind i giftige kemikalier, får det nu Vestas til at undersøge forholdene.

- Billederne og medarbejdernes udsagn er hverken i overensstemmelse med vores retningslinjer eller vores generelle opfattelse af forholdene på fabrikken, skriver pressechef Anders Riis til Fagbladet 3F.

I forbindelse med det tidligere omtalte besøg fra 2017, skriver Vestas, at de altid følger det lokale lands love og retningslinjer, ligesom virksomheden altid reagerer ved et påbud.

- I den konkrete sag har vi for indeværende anket afgørelsen og kan derfor ikke kommentere yderligere, skriver pressechef Anders Riis.

At Vestas har anket afgørelsen fra 2017 ændrer dog ikke meget for David Vera, generalsekretær i fagforeningen CCCO i Daimiel, som skrev klagen helt tilbage i 2017.

- Vestas har stadig problemer med arbejdsmiljøet, som de bør løse nu og her, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266