23948sdkhjf

Vellykket internationalt samarbejde i vindmølleindustrien

16 organisationer fra seks Nordsølande har bidraget til netværkssamarbejde, som nu afsluttes.
Danmark og fem andre lande omkring Nordsøen har de seneste seks år skabt et unikt samarbejde inden for havvindmølleindustrien.

Det såkaldte Power-cluster netværkssamarbejde på tværs af landene har banet vejen for samarbejde og erfaringsudveksling samt bygget bro mellem landene, ikke mindst til gavn for danske leverandører.

Stadig en ung industri
Efter seks års afsluttes Power-cluster samarbejdet, og det er med stor tilfredshed, at det danske videncenter Offshore Center Danmark som deltager i Power-cluster projektet nu kan sætte et foreløbigt punktum for projektet.

- Havvindmøllesektoren er stadig en ung industri, og det har været vigtigt at udveksle erfaringer mellem landene for at opnå en synergieffekt og lære af hinandens fejl. Mange lande er desuden først de seneste år begyndt at interessere sig for havvindmølleteknologiens muligheder, og det har været frugtbart at mødes med repræsentanter fra andre landes virksomheder og interesseorganisationer for at sætte fælles standarder og mål, forklarer manager, Renewables Morten Holmager, Offshore Center Danmark.

- Der er verden over et ønske om at reducere omkostningerne per produceret kilowatt, og hele denne omkostningsreducerende indsats har været et væsentligt tema i Power-cluster. Vi har også drøftet, på hvilke områder vi kan udnytte 40 års erfaringer fra olie- og gasinstallationer i Nordsøen og overføre erfaringerne til havvindmøllesektoren. Inden for sikkerhed, logistik, vejrlige udfordringer og mange andre områder er der mange paralleller, som vi kan drage nytte af i havvindmøllesektoren, fortsætter Morten Holmager.

Opnår synergieffekt
Power-cluster samarbejdet har blandt andet ført til rapporten ”Overcoming Challenges for the Offshore Wind Industry and Learning from the Oil and Gas Industry”, der peger på adskillige konkrete områder, hvor erfaringer fra olie- gassektoren kan overføres til havvindmøllesektoren.

Der er også arrangeret en særudstilling på en båd, der har aflagt besøg i mange tyske og danske havne, og en internationalt business event samler hvert år den internationale havvindmølleindustri til et professionelt netværksmøde i Esbjerg, Offshore Wind International Business2Business - OWIB.

- En event som OWIB viser med al tydelighed, det ønske om samarbejde, der er internationalt i havvindmøllesektoren. Vi øger år for år antallet af deltagere, og slår også i år deltagerrekorden. Mange lande er først de seneste år begyndt at planlægge havvindmølleprojekter og efterspørger den ekspertise, som danske leverandører og energiselskaber som Dong Energy har opbygget, desuden giver OWIB en unik mulighed for at træffe samarbejdspartnere og potentielle kunder i uformelle rammer, forklarer Morten Holmager.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094