23948sdkhjf

Udvider testcenter: Vestas skal teste flere vinger i Aalborg

Snart skal endnu flere vindmøllevinger stå sin styrkeprøve på Aalborg havn.

Det står klart, efter Aalborg Havn A/S har indgået en aftale med testcenteret Blaest om en ny, stor testhal i Aalborg Øst, der skal opføres på et areal ved siden af virksomhedens eksisterende testcenter. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Fordobler kapaciteten
Den nye testhal får til formål at imødegå den stigende efterspørgsel på vingetest, som de senere års intensiverede fokus på vindenergi har medført. Beslutningen om etableringen af den nye testhal er truffet, eftersom Blaest netop har indgået en aftale med den danske vindmølleproducent Vestas med et omfang, der kommer til at udnytte den nye testhals fulde kapacitet.

- Det går for alvor stærkt i vindmøllebranchen, ikke mindst inden for udvikling af nye vinger. Den store priskonkurrence mellem producenterne medfører blandt andet øget udvikling af nye vingetyper til mere effektive møller med større rotorer, som kan bidrage til at reducere prisen per produceret kilowatt-time, siger Erik Steen Jensen, administrerende direktør i Blaest.

- Øget testkapacitet er afgørende for, at vi fortsat kan være førende inden for vingetest og holde snuden i vækstsporet. Vi er derfor rigtig glade for, at vi er blevet enige med Aalborg Havn om etableringen af den nye og moderne testhal, som fordobler vores kapacitet og giver os mulighed for at indgå et tættere samarbejde med Vestas om vingetests, fortsætter han.

Flere medarbejdere
Blaest har gennem mange år været leverandør til Vestas inden for fuldskalatest af vinger, så valget af Blaest som fremtidig nøgleleverandør af vingetest er derfor naturligt - også fordi Blaest ligger ideelt placeret i forhold til transport af testvinger, som blandt andet produceres på Vestas’ vingefabrik i Lem.

- For Vestas er det afgørende at have tætte partnerskaber med vores leverandører, og vi er meget glade for at styrke samarbejdet med Blaest, som forstår den måde, vi arbejder på og leverer på højeste niveau, siger Anders Vedel, teknologidirektør i Vestas, og fortsætter:

- Samarbejdet understreger værdien af at have et stærkt netværk af samarbejdspartnere i Danmark, der i mange år har udgjort vindindustriens globale centrum. Den status og de mange grønne arbejdspladser, der følger, skal vi bibeholde ved, at der fortsat investeres i grøn forskning og sættes nye og moderne vindmøller op i Danmark, så det giver mening at udvikle og teste nye vindmøller herhjemme.

Udvidelsen betyder også, at Blaest står overfor en markant vækst i antallet af medarbejdere. Blaest beskæftiger i øjeblikket 22 medarbejdere, som primært er ingeniører og teknikere, og dette tal forventes som følge af udvidelserne at stige til cirka 35 i løbet af det kommende år.

Den nye testhal ventes at være klar til brug i januar 2020.

Fremtidssikret testfacilitet
Den nye testhal bygges til at kunne teste op til 100 meter lange vinger. Den bliver forsynet med tre avancerede testrigge, som sikrer, at de omfattende testprogrammer, der ofte tager mere end seks måneder, kan gennemføres så hurtigt, effektivt og sikkert som muligt.

Tre store porte, der vender ned mod havnen, gør, at man let kan transportere de store vinger ind og ud. Både hallen og det kraftige fundament under testriggene er forberedt til udvidelse med yderligere 20 meter, hvis behovet skulle opstå i fremtiden.

- Da Vestas Wind Systems fokuserer sin forretning på landvindmøller, stilles der ikke de samme krav til den nye testhals længde sammenlignet med vores eksisterende, hvori vi også tester vinger til havvindmøller. Fælles for både landvindmøller og havvindmøller er dog, at udviklingen går mod større vindmøller, og med den nye testhals planlagte størrelse samt muligheden for udvidelse er vi godt rustet til fremtiden, siger Erik Steen Jensen.

Sideløbende med planlægningen af den nye testhal er Blaest og Aalborg Havn desuden i fuld gang med at udvide virksomhedens eksisterende testhal, hvori Blaest fortsat vil servicere sine øvrige kunder, der tæller stort set alle europæiske vingeproducenter.

Den eksisterende testhal udvides med 25 meter for netop at imødegå udviklingen mod endnu større vinger længere end 100 meter, der indtil videre kun er relevante for havvindmøller.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235