23948sdkhjf

Vindmøllevinger bliver til støjdæmpende skærme

En dansk opfindelse bidrager til at inkludere glasfiber fra vindmøllevinger bedre i den cirkulære økonomi. Resultatet kan allerede ses på en af de mest trafikerede veje på Københavns Vestegn, og indeholder stort potentiale i takt med at vindmøller nedtages og genanvendes

Store dele af vindmøller består af stål og aluminium og disse dele genanvendes til nye produkter på samme måder som gamle biler eller radiatorer. Vindmøllevingerne består derimod af glasfiber, der er et meget stærkt og relativt billigt materiale. Men hvor genanvendelsen af stål og aluminium er udpræget, har genanvendelse af glasfibermaterialet ikke samme genanvendelsesgrad.

Det fik en dansk ingeniør øjnene op for, og kombinerede det med udfordringerne fra støj. Jakob W. Nielsen er manden bag en danske opfindelse, der genanvender vindmøllevinger til termisk isolering og støjdæmpende skærme, der blandt andet kan bruges i industrien og ved tungt trafikerede veje.

- Inspirationen kom efter, jeg hørte i nyhederne, at man ikke vidste, hvad man skulle gøre af udtjente vindmøllevinger. Derudover tænkte jeg, at trafikstøj er et tiltagende problem, så det var oplagt at bruge materialet fra vindmøllevinger til støjskærme, siger Jakob W. Nielsen.

De vindmøller, der er blev opstillet i løbet af de sidste godt 40 år i Danmark, har bidraget med vigtig erfaring og gjort Danmark kendt som et foregangsland for grønne løsninger. De er blevet opstillet før klimaet for alvor kom op i den brede folkelige og politiske dagsorden.

Vindmøller har typisk en levetid på 20-25 år. Indtil videre er vindmøllevinger i stort omfang blevet deponeret, hvilket kan gøres, fordi vingerne ikke nedbrydes og derfor ikke udleder forurenende materialer. Fremover skal de indgå mere i den cirkulære økonomi, hvor det, der ellers ville anses som et affaldsprodukt, får ny værdi og genanvendes, hvilket er det, firmaet Miljøskærm netop gør.

- Idéen kom jeg selv på. Det er ret unikt, for vi kopierer ikke fra andre. Det har undret mig lidt, at det ikke var tænkt på før, siger Jakob W. Nielsen om sin opfindelse, der rummer et stort energibesparingspotentiale, da produktionen af en Miljøskærm reducerer udledningen af CO2 med 60 pct. i forhold til en støjskærm fremstillet af aluminium og mineraluld.

De første Miljøskærme, som også er virksomhedens navn, blev indviet på Ring 3 i Vallensbæk allerede i 2016. Det fik positive reaktioner fra naboerne til den trafikerede vej på Københavns Vestegn.

Der skulle dog gå lidt tid, før vindmøllebranchen rigtigt fik øje på Miljøskærm og genanvendelsespotentialet, men i 2018 til WindEurope-konferencen i Hamborg, inviterede brancheorganisationen Jakob W. Nielsen til en workshop om genanvendelse af vindmøller. Ved WindEurope 2019 i Bilbao var Jakob W. Nielsen ligeledes inviteret til at holde tale om genanvendelse af vindmøllevinger og sit projekt.

- Vi kan godt mærke, at udlandet også har interesse for vores projekt, siger Jakob W. Nielsen.

Masser af muligheder for genanvendelse
Glasfiber fra vindmøllevinger er lettere at udvinde, da produktet er mindre sammensat end glasfiberen i eksempelvis skibsskrog. Vingerne ophugges og omdannes til granulat, der indgår i de produkter, som Miljøskærm står bag.

Indtil videre tæller produktporteføljen de lydabsorberende skærme og termisk isolering, men i takt med stigende opmærksomhed på genanvendelse og cirkulær økonomi, forventes der endnu flere muligheder for brug af det genanvendte glasfiber. Det skyldes, at glasfiber har en god værdi grundet dets høje slidstyrke samtidig med, at det har en forholdsvis konkurrencedygtigt pris.

- Der er en løbende udvikling af produkter. Vi ser selvfølgelig på, hvor det giver mening at benytte det. Særligt produkter til udendørs brug, er der et stort potentiale for genanvendelse af glasfiber. Det vil med stor sandsynlighed kunne indgå i andre produkter inden for en overskuelig fremtid, udtaler Jakob W. Nielsen.

Verdens første havvindmøllevinger blev til lydisolering
Vindeby havmøllepark ved Lolland, der er verdens første af sin art, blev nedtaget i 2017 efter mere end 25 års elproduktion. Vindmølleparken var pioner for de store havvindmølleparker, der i dag opstilles over hele verden.

Ørsted, der drev vindmølleparken, indgik en aftale med Miljøskærm om at overdrage og genanvende vingerne fra møllerne, der derfor endte som et lydabsorberende materiale i Miljøskærms støjskærme. Kernen i støjskærmene indeholder et granulat fra vindmøllevinger, der har en mindst lige så god evne til at isolere mod støj, som de traditionelle støjskærme der benytter mineraluld.

Samtidig er miljøbelastningen ved at bruge genanvendt glasfiber overfor mineraluld markant mindre.

En beregning fra Cowi viser, at der udledes 60 pct. mindre CO2 ved produktionen af en skærm af genanvendt glasfiber og plast end den af aluminium og mineraluld, samtidig er energibehovet 40 pct. mindre end den konventionelle lydisolerende skærm.

- I dag taler vi rigtig meget om klimapåvirkning og vores forbrug af ressourcer og ikke mindst cirkulær økonomi. Miljøskærm har været tidligt ude med genanvendelse af glasfiber, og som pioner er man med til at påvirke udviklingen, men det er ind i mellem også nødvendigt at vente på, at omgivelserne også bliver klar til en ny gren af den cirkulære økonomi, siger Jakob W. Nielsen, og fortsætter:

- Vi håber, at vi i den kommende tid vil komme til at arbejde tættere sammen med vindmølleindustrien og vindmølleejerne, da vi helt klart har en fælles interesse i gode løsninger for genanvendelse indenfor den grønne omstilling.

Potentialet ved og behovet for genanvendelse er ikke til at overse
I takt med at ældre vindmøller skal nedtages og gøre plads til større og mere effektive møller vil der være en del vindmøllevinger, der skal indgå i et nyt formål. I perioden 1990-1999 blev der opstillet 2.353 vindmøller i Danmark, der altså er tæt på, hvis ikke allerede, udtjente.Der vil derfor være et behov for, at der sættes turbo på genanvendelsen af vindmøllevinger.

Det er allerede set, at vindmøllevinger genanvendes til møbler, skateboards og lignende, der kan produceres ud af glasfiber. Ligeledes er en hollandsk virksomhed specialiseret i at benytte vindmøllevingerne i legepladser eller offentlige bænkarealer. Det er dog ikke slået helt igennem, hvilket blandt andet kan skyldes, at markedet simpelthen ikke er modnet endnu. Det er Miljøskærm imidlertid selv med til.

- For at skabe et solidt grundlag for at kunne tilbyde en interessant volumen for genanvendelse af kasserede vinger og andre glasfiberprodukter har Miljøskærm - sideløbende med støjskærmsprodukter - arbejdet målrettet på udvikling af flere produkter og anvendelser af genanvendt glasfiber. Vi er i dag kommet væsentligt tættere på vores målsætninger om dette, end vi var for et par år siden, fastslår Jakob W. Nielsen.

Artiklen er bragt i samarbejde med WindDenmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219