Grønt biomasse-eventyr: Shrek til kamp mod partikelemissioner fra kedler
I et nyt projekt, støttet af Miljøstyrelsen, vil et konsortium, ledet af Teknologisk Institut, undersøge, om elektrostatisk filterteknologi kan tilpasses biomassekedler og på en kosteffektiv måde reducere partikelemissionerne derfra.
- Røg fra biomassekedler kan, hvis ikke behandlet rigtigt, slippe ud i atmosfæren med skadeligt indhold af partikler og dermed forringe luftkvaliteten, siger Quynh Nguyen, konsulent hos Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.
Projektet hedder Sekundær højeffektiv reduktion af emission fra kedler - eller noget kortere sagt Shrek.
- Kedelbranchen har i årevis arbejdet på at udvikle nye løsninger for at kunne efterleve de strengeste europæiske partikelemissionskrav på 20 mg/m3 støv. Projektets ambitiøse mål er at reducere partikelemissionen til under 2 mg/m3 i typeprøvning og under 10 mg/m3 under realistiske forhold. Dette er væsentligt bedre end emissioner fra de bedste kedler på markedet i dag, siger Quynh Nguyen.
Deltagerne i Shrek er – ud over Teknologisk Institut - filterudviklingsvirksomheden PHX Innovation samt kedelproducenterne Scandtec og NBE Production.
Går efter mindre kedler
Partikler i røgen fra biomasseanlæggene kan allerede renses fra ved at anvende elektrostatiske filtre.
Et elektrofilter, også kaldet en elektrostatisk separator, er et apparat til udskillelse af partikler fra røggas ved hjælp af en elektrisk spændingsforskel.
Filtrene anvendes i vid udstrækning på store kedler over 1 MW, men ikke på mindre kedler, fordi det har været svært at tilpasse den eksisterende teknologi til en acceptabel pris.
Og det er her, Shrek vil sætte ind.
Det skal blandt andet ske ved at anvende PHX Innovations elektrostatiske filter, som er udviklet til rensning af røgen fra brændeovne. Filteret gør det muligt ganske effektivt at opsamle partiklerne i røggassen.
I forbindelse med Skrek vil PHX Innovation, Teknologisk Institut og kedelproducenterne NBE Production og Scandtec, videreudvikle elektrofilterteknologien og tilpasse den biomassefyrede kedler.
- En velimplementeret løsning vil åbne nye eksportmarkeder for projektets partnere, således at den udviklede løsning vil få en gavnlig miljøeffekt ikke bare i Danmark, men i hele Europa, vurderer Thomas Nørregaard Jensen, projektleder, Teknologisk Institut.