23948sdkhjf

Prisvinder vil bygge 200 batterianlæg om året

Virksomheden VisBlue løb med HI-messens nye bæredygtighedspris for udvikling af batteri, der fungerer ved ionbytning mellem to væsker. Nu skal der sælges 200 anlæg om året

Batteriudvikler og batteriproducent VisBlue vandt HI-messens nye bæredygtighedspris, og Århus-virksomheden har store planer om vækst.

Batteriet fungerer kort fortalt ved gennem en membran at udveksle ioner mellem to beholdere fyldt med en væskeblanding af grundstoffet vanadium, saltsyre og vand.

Udvekslingen og opladningen sker, når systemet tilføres strøm, som kommer fra en bæredygtig energi, eksempelvis solceller. Når batteriet aflades, smutter elektronerne tilbage igen, og systemet kan bruges igen og igen.

- Det betyder meget, at vi får denne her pris, for bæredygtighed er en del af vores DNA, og det er med til at give os omtale, siger VisBlues medstifter og administrerende direktør Søren Bødker.

For VisBlue har ikke bare udviklet systemet, de vil også meget gerne sælge det til boligforeninger og industrivirksomheder.

- Vi har 50 systemer kørende i Danmark lige nu, og vores mål er at lave 200 systemer om året fremover i Danmark. Vi kan skalere det her batteri efter behov, siger Søren Bødker, der er uddannet elektronik-ingeniør.

Kan bruges igen og igen
Søren Bødker forklarer, at batteriet kan genbruges, fordi der ingen afdampning er fra væskerne. Den eneste sliddel er selve membranen, der skal udskiftes efter 20.000 op- og afladninger.

- Og så kan du aflade batteriet til nul, uden at der sker noget ved det i modsætning til andre batterier. Det er en stor fordel, siger Søren Bødker, som understreger, at selve teknologien i batteriet ikke er ny.

Det nye er derimod, at batteriet og selve batteriets reaktionscelle er lavet mindre og tilpasset markedet, og så er batteriet kombineret med solceller.

- Batteriet sikrer i følge juryen en bedre adgang til og udnyttelse af bæredygtig og pålidelig strøm, mens anvendelsen af væske, som lagringsmiddel, hovedsageligt bestående af vand, gør batteriet velegnet til placering i tæt befolkede områder, da batteriet hverken kan brænde eller eksplodere.

Juryen bag den nye bæredygtighedspris på HI-messen har også lagt vægt på, at batteriet kan operere i et stort temperaturspænd, hvilket giver fleksibilitet i forhold til installationer verden over. Derudover kan batterierne ifølge juryen være med til at udbygge decentral energiforsyning baseret på rene energikilder i lande, der ikke i forvejen har en central energi-infrastruktur, som for eksempel fjernvarmeværker.

ViusBlue har eksisteret i fem år og har 12 ansatte, hvor de 10 arbejder i hovedkvarteret i Århus, mens to arbejder som del af et projekt i Portugal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078