23948sdkhjf

Regeringen giver brexit-millioner til danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheder får økonomisk hjælp til at forberede sig på Storbritanniens exit fra EU

Små og mellemstore danske virksomheder skal hjælpes i den svære situation, der kan opstå, hvis Storbritannien ender med at forlade EU uden en aftale, det såkaldte no-deal brexit.

Datoen for brexit nærmer sig, og derfor er regeringen klar med knap 50 mio. kr. til en brexit-handlingsplan, som erhvervsminister Simon Kollerup onsdag præsenterede ved et besøg i tøjvirksomheden Les Deux.

- Der er under tre uger til, at vi står over for den officielle brexit-dato. Det kan meget vel ende med et hårdt brexit. Og i den situation er det meget vigtigt, at dansk erhvervsliv lander så blødt som muligt.

- Det kræver forberedelse, og det er det, vores handlingsplan går ud på: At forberede virksomhederne på et hårdt brexit, siger Simon Kollerup.

Handlingsplanen skal hjælpe med at give information og vejledning til virksomhederne, der også efterspørger hjælp til, hvordan man kommer videre efter brexit.

Virksomhederne kan fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse desuden få støtte til at omstille sig, eksempelvis med rådgivning om eksportmuligheder på det britiske marked.

39 mio. kr. af de i alt 49 mio. kr. afsættes til kompetenceudvikling i virksomhederne. Dermed kan virksomhederne gøre sig klar til et hårdt brexit, hvad enten det kræver uddannelse af de ansatte eller nye ansættelser.

Erhvervsministeren har dog ikke et fuldstændigt overblik over, hvor mange virksomheder der har brug for hjælp.

- Det er svært at danne sig et præcist overblik. Men når vi taler med erhvervslivets organisationer, hører vi tal på, at omkring 20 pct. af virksomhederne i Danmark endnu ikke har gjort konkrete forberedelser forud for brexit.

- Det er typisk de små og mellemstore virksomheder, og det er til dem, at handlingsplanen er målrettet, siger Simon Kollerup.

Har I flere penge klar, hvis det ender med et hårdt brexit?
- Jeg koncentrerer mig primært om at få os godt forberedt, for det vil jo gøre, at det forhåbentlig slet ikke bliver aktuelt, eller kun i begrænset omfang.

- Og så forholder vi os selvfølgelig til situationen, som den udvikler sig. Men jeg håber ikke, det bliver aktuelt, siger han.

I virksomheden Les Deux er man allerede godt forberedt, men det har også kostet en del, fortæller ejer Andreas von der Heide.

- Tid, penge, uddannelse af medarbejdere og hele vores logistikafdeling har skullet gøre klar til det her, siger ejeren.

Storbritannien besluttede i juni 2016 ved en folkeafstemning at forlade EU.

Efter planen sker det 31. oktober, men i EU-regi arbejdes der fortsat på, at Storbritannien kan forlade EU med en aftale, der skal gøre overgangen blidere for alle parter.

Det har dog dårlige udsigter. Ifølge BBC er det nu den britiske regerings opfattelse, at forhandlingerne er "tæt på at bryde sammen".

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125