23948sdkhjf

Droner med robotarme sendes på stadig farligere missioner

I dag anvendes droner primært til at overflyve områder, der skal fotograferes eller overvåges. 

I fremtiden vil vi også se droner, der er udstyret med en robotarm, og som derfor er i stand til at sidde fast på en overflade, gennemføre målinger og på et tidspunkt måske også selv kunne udføre mindre reparationer.

I hvert fald hvis det står til en gruppe forskere på DTU, der for tiden arbejder med at få robotter ud i farligere miljøer.

- Vi har allerede gennem et stykke tid fløjet med droner, der har monteret en robotarm. Det er dog indtil videre kun sket i laboratoriet, hvor vi har kontrol over omgivelserne. Det næste skridt bliver at få dronerne ud og flyve i virkeligheden, så de på sigt kan anvendes til inspektion af eksempelvis broer, vindmøller eller skibstanke, fortæller Matteo Fumagalli, der er lektor på DTU Elektro. 

Risiko for styrt
Matteo Fumagalli og hans forskergruppe arbejder med udvikling af droner, der kan mere end blot at flyve. Han er dog den første til at indrømme, at selvom det er genialt at udstyre dronen med en robotarm, så er der mange ting, der skal fungere, før missionen kan lykkes.

- Den største udfordring er at forhindre, at dronen styrter, hvis en af dens vinger for eksempel rammer den overflade, som robotarmen skal sidde fast på. Dernæst skal vi arbejde med at give dronen kraft nok, så den kan operere udendørs med en robotarm, hvor der både er vindstød og andre mulige forhindringer, siger Matteo Fumagalli.

Et af de projekter, som forskerne er involveret i, handler om at anvende droner til inspektion af lasttanke i skibe. Her skal robotarmen hjælpe med at udføre en ultralydsscanning af væggene, der først skal påføres en gel og derefter tjekkes med måleudstyret i robotarmen.

I et andet projekt, der foregår i samarbejde med DTU, skal robotarmen fastgøre en række sensorer på en konstruktion. Det bliver et proof of concept af potentialerne i teknologien.

En drone på vingerne
Matteo Fumagalli er sikker på, at droner i fremtiden særligt vil kunne anvendes i forbindelse med de ofte risikable operationer, som vedligehold af eksempelvis vindmøller kræver. I dag sker det ved hjælp af en reparatør, der hejses ned fra toppen.

Forhåbentlig kan han inden længe erstattes af en drone med en robotarm, der både kan se, hvor reparation er nødvendig, og efterfølgende gennemføre denne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093