23948sdkhjf

Hvordan håndterer vi data?

Aalborg Universitet opbygger fremtidens Industri 4.0-arbejdsplads, og Beumer Group udvikler forudseende vedligehold. Data var på dagsordenen på et Sesam-møde i går

Der blev rejst en masse spørgsmål om brug af data og opbevaring af data i går, da omkring 60 produktionsfolk var samlet til møde i foreningen Sesam-World, som foregik hos Schneider Electric i Kolding.

Seminaret gav nogle bud på, hvordan man får udmøntet Industri 4.0-tankegangen om smart produktion. Men mange andre spørgsmål blafrede i vinden. Er det for eksempel en fordel at have sine data i skyen, eller er det en risiko?

Ph.d. og forsker Casper Schou fra Aalborg Universitet fortalte om, hvordan universitetet bruger meget billige chips som Rasberry Pi og Arduino til at lære de ingeniør-studerende at opbygge enkle, intelligente systemer.

- Det giver vores studerende et indtryk af, hvad man kan opnå med sensorer, sagde Casper Schou. Han indrømmede, at nogle af systemerne var ret ustabile og ikke egnede til en produktion. Til gengæld er de billige. Nogle af de små chips har wifi og kan dermed kommunikere trådløst. Det gør det muligt at styre systemer fra skyen.

Casper Schou fortalte også, hvordan Aalborg Universitet er ved at opbygge en smart manuel arbejdsplads.

- Vi har spurgt os selv, hvordan en rigtig Industri 4.0-arbejdsplads skal se ud, og det er vi ved at udvikle som et MADE-projekt, sagde han, mens han viste billeder af arbejdspladsen. Den er udstyret med et fleksibelt fikstur, som kan ændre form, og en stor skærm, hvor der kan ligge instruktioner til operatøren. En vægt vejer det produkt, som operatøren bygger op. Dermed kan det registreres, om alle dele er installeret på produktet.

Forudseende vedligehold
Per Engelbrechtsen fra Beumer Group fortalte om firmaets overvejelser om at opbygge datasystemer. Beumer Group, tidligere Crisplant, udvikler og fremstiller bagagehåndteringssystemer til lufthavne.

Det er et område, hvor datasikkerhed er yderst vigtig.

- Vi ved, at nogle lufthavne har over 200 cyberangreb om dagen. Det er noget, man skal tage alvorligt. Det gør også, at vi ikke bare kan sende alle data op i skyen. Vi bliver nødt til at have et low level kontrollag, som ikke bliver berørt af internettet, sagde Per Engelbrechtsen. Han er business development director hos Beumer Group.

Per Engelbrechtsen fortalte også, at Beumer i stigende grad er i stand til følge sine bagagesystemer i real time, analysere dem, og gribe ind, før en fejl udvikler sig til noget kritisk.

Læs mere i Jern & Maskinindustrien den 13. december.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094