23948sdkhjf

R&D med i udviklingen af banebrydende landbrugs-teknologi

Hinnerup-virksomheden har assisteret iværksættervirksomheden Biocover i fremstillingen af en ny og banebrydende teknologi, der skal gøre europæisk gyllespredning langt mere miljøbevidst og intelligent.
Opfindervirksomheden Biocover har hentet ingeniørmæssig opbakning fra R&D omkring udviklingen af det banebrydende svovlsyrebaserede gylleudledningssystem, SyreN, der spås en kæmpestor fremtid i moderne, miljøvenlig landbrugsproduktion. Systemet, der i al sin enkelhed, handler om at forsure gyllen med nøje afmålte mængder svolvsyre umiddelbart inden spredningen, kan sikre enorme omkostningsbesparelser for landmanden i forhold til den dyre, tidskrævende og besværlige nedfældning. Desuden reducerer systemet forurening af vandløb og ammoniakfordampning og klimagasser markant.

- Der er tale om et ægte dansk erhvervseventyr, der måske kan blive ligeså stort som vindmøllerne - hvem ved, udtaler projektingeniør, Lars Astrup fra R&D, der har været helt tæt på projektet de sidste to år.

Fra 0 til 30 millioner på to år
Han fortæller yderligere, at SyreN nu er godt på vej både på det danske og det europæiske marked for landbrugsmaskiner. Sidste sommer blev der leveret 12 systemer, 25 er på vej ud nu, og ingeniørerne hos R&D arbejder nu med småjusteringer af 3. generation.

Biocovers indehaver Morten Toft har i løbet af de første to år mestret at gå fra 0 kr. i omsætning til imponerende 30 mio. kr. i forventet omsætning i år. Han har følgende vurdering af betydningen af R&D’s indsats i forbindelse med udviklingen af SyreN:

- Jeg har drevet Biocover som en virtuel virksomhed uden egne ansatte, fordi systemet først skulle igennem proof of concept, det skulle testes af i virkeligheden, vi skulle undersøge, om teknologierne overhovedet var lovlige osv. Dermed har det været nødvendigt, at have et setup, der var så fleksibelt, at man kunne lukke det ned med et øjebliks varsel. I den forbindelse har det været en stor hjælp at samarbejde med ingeniørerne fra R&D. Virksomheden har mange ansatte, og det er tydeligt, at de har et internt netværk med mange kompetencer, som de flytter rundt med efter behov og projekt. De har også altid tilstrækkeligt mange ressourcer til, at de kan stille med et hold nu og her, hvis det er nødvendigt.

Begejstring overalt
- Da vi kom i kontakt med Morten Toft om sommeren for to år siden, så det i første omgang ud til at være en opgave, der kun handlede om mekanisk konstruktion. Det viste sig dog hurtigt, at der også lå en stor udfordring i at finde frem til komponenter, pumper osv., der kunne holde til svovlsyren, oplyser Lars Astrup, og fortsætter:

- Nogle af de løsninger vi afprøvede blev ødelagt af syren på få timer, så det handlede om at teste og teste, og da vi så fandt løsningen, handlede det om hurtigt at producere fire enheder og sende dem ud til praktiske tests på fire maskinstationer.

Han fortæller videre, at maskinstationerne så gav en masse tilbagemeldinger, der førte til rettelser af produktet og – endelig 1. generation, som blev solgt i 12 eksemplarer. Både maskinstationer og landmænd er begejstrede for den nye gyllespredningsmetode, der endelig gør det muligt at designe gyllens kemiske sammensætning til den mark og de afgrøder, den skal spredes på. Også branchen som sådan har taget positivt imod SyreN. Opfindelsen er blandt andet blevet hædret med Agromekprisen 2010.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078