23948sdkhjf

Stålkommentar: Gældskrise og glædesrus

Den urolige økonomiske situation i EU-landene påvirker konjunkturen. Stålværkerne har fokus på de høje malmpriser og vil hellere reducere produktionen end at sælge på lavt niveau.
Eurokrisen er endnu ikke løst. Flere medier taler om en fortsat bankkrise. Flere af de store italienske, franske og spanske banker har en stor andel af deres udlån til sydeuropæiske lande, som nu har problemer med økonomien. Grækenland har indført barske stramninger, som var kravet fra EU for at låne penge. Blandt andet er 30 000 statsansatte overført til arbejdsreserve med halveret løn og formodentligt en opsigelse inden årskiftet. Samtidig er mindstelønnen sænket til 500 euro i håbet om, at flere unge vil få chancen for at få job.

USA er ikke lokomotiv for verdensøkonomien, som de engang var, men positive beskæftigelsestal for september fik selv de europæiske børser til at tage et hop. Antallet af beskæftigede udenfor landbrugssektoren i USA steg med 103.000 personer mod forventede 60.000 personer. Arbejdsløsheden er uforandret på 9,1 %. Indkøbschefsindekset ligger på 51,6 %, hvilket er en stigning i forhold til august.

Protester mod prissætningssystemet
Kapacitetsudnyttelsen i august blev samlet 77,5 % for verdens stålproducenter, hvilket er noget lavere end juli. Det rapporterer World Steel Association, som sammentæller statistikkerne fra 64 lande. Totalt blev der produceret 125 mio. ton råstål i august, hvoraf 58,8 mio. ton var i Kina. De største kinesiske stålværker fortsætter kampen mod prissætningssystemet for jernmalm, som det har været i halvandet år. De vil have det ændret med begrundelsen, at kvartalskalkylerne ofte leder til kontraktbrud, når den ene part ikke er tilfreds med udfaldet i forhold til spotpriserne.

Steel Business Briefing (SBB) citerer administrerende direktør for Hebei Iron & Steels Trading Center, som siger, at det er både unormalt og uretfærdigt, at den samlede fortjeneste fra verdens tre største mineselskaber var så enormt stor sidste år, mens stålværkerne i snit havde ca. 3 % i overskud.

Minedriftgiganterne vurderes ikke at være interesserede i at ændre prissystemet, men Hebeis talsmand fastslår overfor SBB, at han tror på en forandring indenfor de næste år, hvor malmudvindingen øges kraftigt, og kineserne regner med, at udbuddet af malm bliver 173 % højere i 2015 i forhold til 2010.

Europa delt i nord- og sydhold
Den bedste ordreindgang i over to år, konstaterer den tyske stålproducent Thyssen Krupp i sin rapport for tredje kvartal. Selv ståldistributøren ThyssenKrupp Materials Services rapporterer en fortsat god efterspørgsel fra bil- og maskinindustrien, men et forholdsvis afdæmpet Sydeuropa, hvilket gav en stabil volume, men svagere priser.

Den italienske stålproducent Marcegaglias markedsdirektør Enrico Paladini sagde igen til SBB den 7. oktober, at spotpriserne er i en følsom situation, men at de ikke tænker på at sænke priserne, men snarere at skære ned på produktionen i stedet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099