23948sdkhjf

Scrubber-eventyr giver travlhed i Hobro

Hobro Rustfri Procesteknik er mest kendt som leverandør af procesudstyr og flowtekniske løsninger, og søstervirksomheden Hobro Laserteknik som underleverandør af laserskæring, vandskæring samt bukkearbejde

Nu er de to virksomheder gået ind i et helt nyt forretningsområde.

- I december 2019 indgik vi et samarbejde med ME Production af scrubbere. Den produktion er kommet begge firmaer til gode, i og med at det er laserskæring, buk og vals, og så er det selvfølgelig svejsearbejde, fortæller Peter Østergaard, der er administrerende direktør og medejer i begge virksomheder.

- De scrubbere, vi har lavet, er et nyt produkt, de har udviklet. Det er simpelthen et produkt, de valgte at outsource, fordi det er de små scrubbere til hjælpemaskinerne, men de vejer alligevel 2½ tons – de store vejer op til 15 tons, fortsætter han.

Tilfreds samarbejdspartner
danske producenter af scrubbere oplever et sandt boom i efterspørgslen, efter at FN’s søfartsorganisation IMO ved årsskiftet indførte nye krav til, hvor meget svovl skibe må udlede.

Det har også givet travlhed hos underleverandørerne, og i tilfældet med Hobro Rustfri Procesteknik og Hobro Laserteknik er det godt gammeldags salgsarbejde, der har fået samarbejdet i stand.

- Der er tre store spillere på markedet, og vi er egentlig gået til den nordjyske producent i løbet af det sidste års tid for at høre, om de kunne bruge os. Men de mente måske, at vores lokaliteter var lige det mindste. Så prøvede vi igen, og fik at vide, at det kunne være muligt, men de første, de havde spurgt, løb skrigende væk, nummer to kasserede de selv, og så har de så indgået et samarbejde med os, og det har været til alles tilfredshed, forklarer Peter Østergaard.

Lejede lokaler
Da først samarbejdet var indgået, skulle der arbejdes stærkt og tænkes kreativt.

- Det har betydet, at vi har været nødt til at leje nogle eksterne lokaler i byen, og indtil midten af marts har der været arbejdet i treholdsskift for overhovedet at kunne følge med, og der har været 25 mand beskæftiget bare med scrubberproduktionen, forklarer Peter Østergaard, og fortsætter:

- Opstartsfasen var kort, og det blev presset henover julen. Og havde jeg ikke haft tilgang til de her lokaler fra det gamle Dansk Stålkonstruktion her i byen, hvor man har krankapacitet og det hele, så havde det overhovedet ikke kunnet lade sig gøre. Og det har de selvfølgelig være ovenud lykkelige for.

Bygger ny hal
Peter Østergaard er dog i gang med at skabe en mere permanent løsning på pladsproblemerne.

- Vi er allerede i gang med en proces med selv at skulle bygge ny hal med stor højde og stor løftekapacitet, så vi kan lave de scrubbere på vores egen matrikel. Vi har ventet tre måneder på byggetilladelse og håber da snart, der sker noget.

Han håber på at have den nye hal klar i det tidlige efterår.

Forsinket af corona
I mellemtiden er der så også kommet en anden udfordring ind i skikkelse af coronakrisen, som påvirker de fleste virksomheder.

For scrubberproducenterne betyder det, at mange skibsejere lige nu tøver med at sende skibene på værft for at få efterinstalleret en scrubber. Det spreder sig hurtigt ned på underleverandør-niveau.

- Vi havde egentlig forhåndsordrer frem til juni, men vi er gået ned på kun at arbejde et skift på grund af coronaen. Tilgangen af ordrerne fra rederierne er sat lidt på standby i øjeblikket, siger Peter Østergaard, og tilføjer:

- Men det er jo et verdensomspændende miljøkrav, der er sat i scene, og jeg er da helt sikker på, at der kommer knald på det igen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082