23948sdkhjf

IoT-løsning sikrer mod nedbrud

Nedbrud på maskiner er en kostbar affære, og derfor lanceres der flere og flere løsninger til sikkerhedsovervågning.

Hos PCH Engineering er man gået skridtet videre og har kombineret en sikkerhedsløsning til realtids overvågning af vibrationsnivauer på maskinerne med et modul, der sender data videre til kundens globale processovervågnings- og vedligeholds-system.

- Vi har lavet en løsning foranlediget af Novozymes, der gerne ville have noget real-time sikkerhedsovervågning. Samtidig ville de gerne have adgang til dataene, så det ikke kun ligger på den lokale fabrik, men kan ses i hele verden. Så en kombination af at man skal buge nogle real-time sikkerhedsovervågningsdata og så nogle data, man gerne vil samkøre med flere andre parametre, forklarer Sune Lilbæk, CEO hos PCH Engineering.

- Vi har målt på deres køletårne i mange år, og det er en ren sikkerhedsovervågning. Så begyndte de at snakke om, at de godt kunne tænke sig noget overvågning på deres tanke også, og så gik det stærkt, fordi vi sagde, at vi godt kunne finde ud af at gøre data tilgængelige i skyen. Vi havde allerede en løsning, hvor vi kunne levere data lokalt over ethernet, uddyber han.

Tilfreds kunde
PCH Engineering tog udgangspunkt sin eget modulbaserede PCH 1420-koncept - en 4-kanalsløsning til lokal SIL2-sikkerhedsovervågning med realtids vibrations- og process-data, alarmfunktion og lokal SCADA-integration - og udvidede den med et nyt Internet of Things-modul, hvor data gøres tilgængelige for eksterne systemer via gængse industri-protekoller.

Begyndte i 2019
De første motorer, gear og tanke hos Novozymes blev udstyret med overvågningssystemerne i efteråret 2019, og samarbejdet er forløbet til alles tilfredshed. Frem til nu har systemet forhindret uventede nedbrud et par gange, og data har været tilgængelige siden dag ét.

- De har sagt, at de er vældig glade for det, de ser, og de fortsætter udrulningen af det. I første omgang har vi visualiseret data for dem i en cloud-løsning, men er nu i gang med at sikre, at data fremadrettet streames til deres eget system, og så er det, det bliver rigtig IOT, hvor vi ikke længere er mellemled, men data går direkte fra udstyret og til kundens system. Og det arbejder vi på med de protokoller og de specifikationer, de har, fortæller Sune Lilbæk.

Forebyggende vedligehold
PCH Engineering havde planlagt at præsentere den nye IoT-løsning for det brede marked på den svenske Underhåll-messe den 10.-13. marts, men den blev afbrudt midtvejs. Sune Lilbæk er dog ikke i tvivl om, at en række virksomheder vil kunne se fidusen i det nye system.

- Hvis du er en virksomhed, der har en fabrik, vil du kunne få data fra nogle kritiske maskiner op og kunne holde øje med dem. Og så kan man sige: Kan du bruge de data til noget? Du kan måske se en trend, og når du ser trenden, kan du se, om tingene kører normalt. Man kan sætte en alarm op på trenden, og hvis der bliver udløst en alarm, har du mulighed for at ringe til din vedligeholdelsesspecialist og få ham til at vurdere, om der er behov for, at han kommer ud forbi fabrikken og kigger på maskinerne. Altså kan du gå fra tidsbaseret vedligehold til forebyggende vedligehold såvel som mulighed for at bruge input til løbende procesoptimering, forklarer han.

- Det er tre fluer med et smæk: Realtids sikkerhedsovervågning af vibrationsniveauer koblet med lokale data til PLC og lokalt SCADA-system samt mulighed for regelmæssigt at få data i skyen, tilføjer Sune Lilbæk.

Sune Lilbæk nævner virksomheder, der bruger vibrerende eller roterende udstyr som oplagte aftagere af systemet.

Artiklen er en del af temaet Metalindustrien automatiserer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063